Yumurtlayan Hayvanlar ve Kuluçka Süreleri

Yumurtlayan hayvanlar ve kuluçka süreleri başlıklı içerikte herkes tarafından bilinen 14 farklı yumurtlayarak çoğalan hayvan hakkında kısa bilgiler ve kuluçka sürelerinden bahsedeceğiz.

Omurgasız ve omurgalı canlılar içinde yumurtlayan bir çok hayvan türü bulunmaktadır. Bu sınıflar içinde yer alan hayvanları tek tek yazmamız mümkün değildir çünkü birbirinden farklı binlerce yumurtlayarak çoğalan hayvan türü bulunmaktadır.

Bu içerikte herkes tarafından bilinmesi gereken başlıca yumurtlayan hayvanlardan, yumurtlayan memeli hayvanlardan ve kuluçka sürelerinden bahsedeceğiz.

Yumurtlayan Hayvanlar

Yumurtlayan hayvanlar listesinde 14 farklı hayvan türünden bahsedeceğiz. Bunların içinde yumurtlayan memeli hayvanlar, yumurtlayan kuşlar, yumurtlayan sürüngenler, yumurtlayan kaplumbağa ve kuşlar bulunuyor.

  • Tavuk
  • Deve Kuşu
  • Dinozor
  • Timsah
  • Penguen
  • Ördek
  • Kaplumbağa
  • Yılan
  • Balık
  • Güvercin
  • Karınca
  • Bıldırcın
  • Ekidne (Yumurtlayan memeli)
  • Ornitorenk (Yumurtlayan memeli)

Tavuk


Yumurtlayan hayvanlar listesinde ilk sırada tavuk var. Tavukların kuluçka süresi 21 gündür. Tavuk yumurtasının kabuğunun rengi türlere göre değişiklik göstermektedir. Yeşil, mavi,turkuaz beyaz, krem, kahverengi ve çok koyu kahverengi tonlarında olabilmektedir. Tavuk yumurtası ortalama 55 - 75 gram ağırlığı arasında olabilmektedir.

İlgili İçerik : Kuşlar Nasıl Çiftleşir?

Deve Kuşu


Deve kuşlarının kuluçka süresi 47 gündür. Afrika deve kulunun yumurtasının ağırlığı ortalama 1,5 kilodur. Yumurta kabuğu kalınlığı 2mm, ortalama boyu 15 santim çapı ise 13 santim olabilmektedir. Avusturalya'nın deve kuşu türü Emu'lar ise daha küçük ve mavi renkte yumurtlar.

Deve kuşu yumurtası yemek için, süsleme için ve böcek kovucu özelliğinden dolayı tarih boyunca önemli olmuştur.

Dinozor


Yumurtlayan hayvanlar listesinde sırada dinozor var. Dinozorların kuluçka süresi 3 ile 6 ay arasında olduğu bilinmektedir. Günümüzde soyu tükenmiş olan bu türe ait fosiller ve bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sayesinde hakkında bir çok bilgiye sahibiz.

En büyük dinozor fosili, Güney Amerika'da bir bölge olan Patangonya'da bir çiftçi sayesinde şans eseri bulunmuştur. Bu fosilin uzunluğu 40 metre, boyu 20 metre, ağırlığı ise 77 tondur. Günümüzden yaklaşık 100 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmektedir. Yukarıdaki resim bahsi geçen fosile aittir.

Timsah


Timsahların kuluçka süresi ortalama 2 ile 3 ay arasındadır. Timsah tek seferde 30 ile 50 yumurta arasında yumurtlar. Genellikle yumurtaları kumda açtıkları yuvanın içine bırakarak üstünü örterler. Bazı türler buldukları boş deliklerin içine yumurtlar ve üstünü örterler.

Timsah yumurtasına benzer bir örnek vermek gerekirse kaz yumurtasına benziyor diye biliriz. Ortalama ağırlığı 110 ile 140 ağırlığındadır. Timsah yumurtası yenmektedir.

Karınca


Karıncılar kuluçka süresi ortalama 10 gündür. Karınca yumurtaları kraliçe tarafından üretilmektedir. Yumurta döllü ise erkek karıncalar çıkar. Yumurta dölsüz ise dişi işçi karıncalar yumurtadan çıkar. Kraliçe karınca 90 yıla kadar yaşaması ihtimaldir. Böcek türleri içinde en uzun yaşayan canlı olarak kayda geçmiştir. Bazı karınca türleri termit ya da daha küçük karınca türleri yumurtalarını çalarak köle olarak yetiştirmektedir.

Balık


Balık türlerinin hepsi yumurtlayarak çoğalan hayvan türleri arasındadır. Balıkların kuluçka süresi genellikle 1 haftadır. Dişi tarafından sığ kıyılara bırakılan yumurtalar erkek balıklar tarafından döllenmektedir.

Bazı balık yumurtaları Havyar adı verilen besinler olarak yenilmek üzre satılmaktadır. Havyarın besin değeri çok yüksektir. 100 gram havyarda 29 gram protein bulunmaktadır.

Ekidne


Dikenli karıncayiyengiller ya da Ekidne. Kuluçka süresi 10 gündür. Bu sınıfa ait 4 tür bulunmaktadır. Bun canlılar karada yaşam sürdüren yumurtlayan memeli hayvanlardır. Dişi ekidne, çiftleşme sonrası üzüm boyunda genellikle 1 adet, nadiren 3 kadar yumurta yumurtlar. Yumurtalar hemen yumurta kesesine konur ve 10 gün sonra yumurtadan çıkım gerçekleşir. Kesenin içinde annenin memelerine tutunan yavru yaklaşık 8 hafta boyunca annenin kesesinde yaşar.

Ornitorenk


Ornitorenk, yumurtlayan memeli hayvanlar arasında yer almaktadır. Kuluçka süresi 10 gündür. Kuluçkadan çıkan yavrular yaklaşık 4 ay boyunca anne tarafından emzirilir. Yavruların anneden ayrılması için ortalama 18 ay geçmesi gerekmektedir. Ornitorenk'in memeleri olmasına rağmen meme uçları bulunmaz. Bu nedenle süt göğüs altında bulunan bezler tarafından salgılanır.

Yumurtlayan hayvanlar ve özellikleri hakkında oluşturmuş olduğumuz içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için lütfen soranzii.com'u takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url