Tavuk Yem Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Tavuk yem yemiyor ne yapmalıyım sorusu aklınızı kurcalıyorsa doğru adrestesiniz. Tavuklarda gözüken hastalıklar özellikle mevsim geçişlerinde, çok sıcak, çok soğuk havalarda sıklıkla görülmeye başlar.

Hasta olan tavuğun ilk belirtisi iştahsızlıktır. Tavukların yem yemediğini gören kümes sahipleri, "tavuklar neden yem yemez" ve "yem yemeyen tavuk nasıl beslenir" gibi soruları arama motorlarında aratıp problemi çözmeye çalışmaktadır. Bizde bu makalede hastalanan, yem yemeyen tavuklara neler yapılması gerektiğine açıklık getireceğiz ve son olarak tavukların iştahı nasıl açılır sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.

Tavuk Yem Yemiyor Ne Yapmalıyım?

Öncelikle, tavuklar neden yem yemez sorusuna cevap bulalım. Tavuk eğer sağlıklıysa doğası gereği yem yemek umuduyla her şeyi gagalar. Sağlıklı tavuk sürekli gezer, gezinirken toprağı eşeler, solucan, börtü, böcek peşinde koşar. Tavuk yem yemeyi bıraktıysa ve durgun şekilde kenarda bekliyorsa bir şeylerin yanlış gittiği kesindir.

İlgili içerik : Hastalıklara En Dayanıklı Tavuk Cinsi Hangisidir?

Yukarıda yapmış olduğum açıklama neticesinde tavukların neden yem yemediğini anlamış olduk. Peki, yem yemeyen tavuk nasıl beslenir? Eğer tavuk sağlıklıysa kesinlikle yem ihtiyacını karşılar. Hasta tavuğa, zoraki yem yedirmek bize hiç bir şey kazandırmayacaktır. Hasta tavuğa tedavi uygulanmadığı sürece yem yedirmenin hiç bir anlamı yoktur.

Tavuk yem yemiyor ise buna neden olan hastalığın teşhis edilip tedavi uygulanması gerekir.

Tavuklarda Hastalık Teşhisi Nasıl Yapılır?

Tavuklarda kesin hastalık teşhisi laboratuvar ortamında ölü bir tavuk üzerinde yapılan inceleme sonucu yapılabilir. Bu yöntem genellikle binlerce tavuk üreten yumurtacı tavuk, etlik tavuk, civciv tesislerde kullanılmaktadır.

Kendi halinde 20-30 tavuk besleyen kümesler için laboratuvar incelemesi çok maliyetli olacaktır. Hasta tavuk, sahibi tarafından gözlemlenir, incelenir ve son durum veterinere anlatılarak gerekli teşhis konulması ve tedavi için gerekli ilaçların alınması sağlanır.

Tavuğun hastalığının teşhisi için aşağıdaki soruların cevapları çok etkili olacaktır.

  • Tavuk nefes alıp verirken hırıltı sesi çıkartıyor mu?
  • Nefes alıp vermekte zorlanıyor mu?
  • Göz, ağız ve burunda sulanma, akıntı var mı?
  • Gözler ve kafada şişme var mı?
  • Duruşta bozukluk, felç var mı?
  • Tavuğun dışkısı ne renk?

Tavuklarda en çok rastlanan hastalıklar, solunum yolu hastalıklarıdır. Bu hastalıklar arasında bir çok benzerlik bulunur ve çoğu zaman aynı anda seyreder.

Örneğin; solunum yolu rahatsızlığında tavukta ağız ve burunda akıntı, gözlerde şişme gözükür. Dışkısı kısmen normal nadiren yeşildir. Tedavi için antibiyotik ve vitamin kullanımı şarttır. Tavuk vebası olarak bilinen Newcastle ve farlı bir solunum yolu rahatsızlığı olan CRD neredeyse aynı seyreder.

Yem yemeyen tavuklar tespit edildiği andan itibaren diğer tavuklara hastalık bulaştırmaması için kümesten çıkartılarak tedavisi için gerekli adımlar atılmalıdır.

Tavukların İştahı Nasıl Açılır?

Sağlıklı tavukların genellikle iştahları yerinde olur. Yetişkin bir tavuk, cinsine bağlı olarak ortalama 120 gram ile 180 gram arasında kuru yem yer. Eğer tavuk sağlıklıysa bunu yiyene kadar durmaz. Hasta bir tavuk yada civcivler için iştah acıcı yöntemler bulunmaktadır.

  • Tavuklarda Multivitamin takviyesi iştah açar.
  • Prebiyotik ve probiyotikler tavuğun yediği besinden faydalanmasını arttırır.
  • Mısır unu ve mısır yağı katılarak yapılan yemler tavuğun fazla hareket etmesine ve daha fazla yem yemesine yardımcı olur.

Ben hasta olan ve tedavisine başladığım tavuklar için, mısır unu ve yumurta karışımını yem olarak veriyorum. Bu yemi iştahlı şekilde yedikleri için tedavi sürecinde iyi beslenmiş olmalarını sağlıyorum.

Tavuk yem yemiyor ne yapmalıyım? sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url