Sussex Tavuk Özellikleri ve Çeşitleri : APA Standartları

Sussex tavuk özellikleri ve Sussex tavuk çeşitleri hakkında detaylı bir içerik sizleri bekliyor. Sussex tavuk, hobi tavuk yetiştiricleri tarafından oldukça fazla rağbet görüyor.

Sussex tavuk denince herkesin aklına Siyah boyun ve kuyruklara sahip, beyaz bucaklı ve gövde tüyleri beyaz olan Light Sussex geliyor. Aslında bu cinse ait 8 farklı renk çeşidi bulunuyor. Peki bu renkler hakkında daha detaylı bilgi almaya ne dersiniz?

İşte sizler için hazırlamış olduğum ve tüm fiziksel özellikleri içeren sussex tavuk çeşitleri listesi.

Sussex Tavuk Genel Özellikleri Nelerdir?


Sussex tavuğu, İngiltere'nin Sussex bölgesinden gelen ve hem et hem de yumurta üretimi için değerli olan çok yönlü bir tavuk ırkıdır. Sussex tavuğunun genel özellikleri şunlardır:

  • Sussex tavukları, 19. yüzyılın ortalarında İngiltere’nin Sussex bölgesinde geliştirilmiş bir tavuk ırkıdır. Dorking ve Cochin gibi farklı ırkların melezlenmesiyle oluşturulmuşlardır. Hem et hem de yumurta üretimi için uygun olan bu tavuklar, dayanıklı ve verimli hayvanlardır.
  • Sussex tavukları, orta ila büyük boyutlu, dikdörtgen şekilli ve geniş, kaslı göğüslü kuşlardır. Kısa, kıvrık bir gagaları ve kırmızı ibikleri vardır. Tek sıralı ve beş uçlu bir tarakları vardır. Parlak, uyanık gözleri genellikle kahverengidir. Güçlü bacakları ve ayakları sarı-beyaz renklidir ve tüysüzdür.Tüyleri yumuşak, yoğun ve vücutlarına sıkıca oturur. Sussex tavuklarının sekiz farklı renk çeşidi vardır.
  • Tüyleri sıkıca oturur ve onlara dolgun ve ağır bir görünüm verir. Kuyrukları vücutlarından 45 derecelik bir açıyla tutulur ve canlı görünürler.
  • Sussex tavuğunun ağırlığı ortalama 3,2 kg, horozunun ise 4,1 kg’dır. Lezzetli ve yumuşak etlerinden dolayı değerli tavuklardır. Ayrıca, yılda ortalama 250-300 adet yumurta yumurtlayabilen tutarlı bir yumurta verimine sahiptirler. Yumurtalarının rengi, çeşitlerine göre değişir, beyaz, kahverengi veya kremsi olabilir
  • Dost canlısı, uysal, meraklı ve aktif bir mizaçları vardır. Çevrelerine uyum sağlarlar ve sağlıklıdırlar. Diğer tavuklarla iyi geçinir. Kuluçkaya yatma eğilimi yüksektir.

İlgili içerik : Sussex Tavuk Yumurta Verimi

Sussex Tavuk Çeşitleri Nelerdir?

Sussex tavuk çeşitlerini tüy renklerine göre farklı isimler ile sınıflandırıyoruz. Bu cinslerin her biri kısa adı "APA" olan Amerika Kümes Hayvanları Derneği tarafından ırk özellik ve standartları belirlenerek tanınmıştır. Tüy renklerine göre sınıflandırılmış 8 adet Sussex tavuk çeşidi bulunmaktadır. Sırasıyla aşağıda listelenmiştir.

  1. Silver Sussex
  2. Light Sussex
  3. Red Sussex
  4. Speckled Sussex
  5. Brown Sussex
  6. Buff Sussex
  7. White Sussex
  8. Coronation Sussex

Silver Sussex


Sussex tavuk çeşitleri sıralamasında ilk sırada Silver Sussex bulunuyor. Ülkemizde bu cinse ait kaliteli üretici şu ana kadar ben göremedim. Sosyal mecralarda satış yapan bir hobici ile karşılaşmış değilim. Anavatanı İngiltere olan bu tavukları ancak fotoğraflardan görebiliyoruz. Ayrıca çeşidi ait standart ve özellikleri APA verilerine göre sizlerle paylaşabiliyorum.

Silver Sussex kırmızı ibik ve kırmızı kulak lobuna sahiptir. Tüyleri komple siyah, boyunda siyah ağırlıklı beyaz tüylerde bulunmaktadır. Horozların sırt ve kanat tüylerinde beyaz tüyler bulunur. Tavukların ise göğüs tüylerinde oval beyaz oyalar bulunmaktadır.

Light Sussex


Sussex cinsi ile özdeşmiş çeşit, Light Sussex. Bu ırk dünyanın bir çok ülkesinde yayğın şekilde beslenmektedir. İngiltere'de yerel ırk olarak sofralık yumurta ve etlik tavuk olarak kombine ırk olarak yerel halk tarafından beslenmekteydi.

İlk defa 1902 yılında Light sussex APA tarafından mükemmel standartları belirlenerek sıralamaya alındı. Gagası kısa, kavisli ve beyaza yakın renk. Bacak ve parmaklar beyaz. Tüyler beyaz boyun ve kuyrukta siyah tüyler light sussex tavuk cinslerinde aranan özelliklerdir.

Speckled Sussex


Speckled Sussex ülkemizde oldukça yaygın yetiştirilen hem göze hitap eden hemde ciddi verime sahip bir sussex tavuk çeşidi. Speckled kelimesinin Türkçe karşılığı, "Benekli" demektir. Yukarıdaki fotoğrafta dikkat edeceğiniz üzre kahverengi tüylerin üzerinde başı siyah ucu beyaz benekleri bulunmaktadır.

İngiltere'de 1900 yıllarda yok olma tehlikesine giren bu cins günümüzde hemen her ülkede varlığını sürdürüyor. Sağlıklı ve genç bir Speckled Sussex tavuğu haftada 4 ile 6 arası yumurta vermektedir. Soğuk ve yağışlı hava şartlarına dayanıklıdır. Bu tavuklar kümes içinde sakin tavırlar sergiler ve çocuklara karşı naziktirler.

İlgili içerik : En Değerli Tavuk Cinsleri ve Özellikleri

Buff Sussex


Buff sussex 192 yılında APA tarafından listeye alınmıştır. İlk bakışta sahip olduğu kahverengi tüyleri ile dikkatleri üzerine çeker. Boynu, kanat uçları ve kuyruk uçlarında siyah tüyler bulmaktadır. Ülkemizde uzun yıllardı yetiştiriciliği yapılmasına rağmen Avrupa ve İngiltere'de bulunan Buff Sussex arasında gözle görülebilir renk farklı bulunmaktadır.

Ülkemizdekiler kahve renginden daha çok sarıyı andıran daha açık kahverengi tonuna sahiptir. Irka ait standart özelliklerde belli başlı sapmalar sırasıyla tüy renkleri, bacak ve ayak renkleri ve siyah göz renkleri olmasıdır. Eğer buff sussex tavuk cinslerinden edinmek istiyorsanız dikkat etmenizde fayda var.

Sussex Tavuk Çeşitleri Sizin için Uygun mu?

Sussex tavuk mizacı genel olarak sessiz, sakin ve hoşgörülüdür. Eğer evinize yakın bir konumda kümes içinde ve ev etrafında bakmayı planlıyorsanız aileniz ve çocuklarınızla uyum içinde yaşamayı becerirler.

Ortalama horoz ağırlığı 3,5 kilogramdır. Sadece etlik olarak beslemek için yetersizdir. Yıllık yumurta verimi 240 ile 280 adettir. Buna rağmen hibrit yumurtacı ırklara göre daha fazla yem tüketir. Bu durum sadece yumurta ya da sadece et için Sussex tavuk beslemenin uygunsuz olduğu anlamına gelir. Eğer kombine bir ırk arıyorsanız tam size göre.

Ayrıca süs tavuğu olarak satışa sunulabilir. Anaç tavuk ve horoz fiyatları, kuluçkalık yumurta ve civciv fiyatları süs tavuk piyasasına göre orta seviyelerdedir.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url