Sarı Renkli Meyveler: İsimleri ve Görselleriyle Tam Liste!

Sarı meyveler denince akla gelen tüm soruları bu içerikte cevapladık. Öncelikle sarı renkli meyveler, isimleri ve görselleri bulunan bir tam liste oluşturduk. Ardından aydınlatıcı bilgileri paylaştık.

Bu listede herkes tarafından bilinen meyvelerden yanı sıra az rastlanan tropikal meyveleri de ekledik. Sadece sarı kabuklu meyveler değil, soyulduğunda içi sarı olan meyvelerede yer verdik. Ayrıca dünyanın en büyük sarı meyvesi ve bu meyvelerin şaşırtıcı ortak faydalarından da bahsettik.

İddia ediyorum, bu blog yazısında, sarı renkli meyvelerin büyüleyici dünyasına bir adım atacak ve her birinin benzersiz özelliklerini keşfedeceksiniz.

Sarı Renkli Meyveler Listesi

Sarı renkli meyveler ile ilgili tam listeye geçmeden önce açıklık getirmek istediğim bir konu var. Yorumlarda, biber ver limonun neden bu listede olduğunu konusunda eleştiriler olduğunu gördüm. Ben bu eleştirilere bilimsel olarak cevap vermek istiyorum.

Meyvenin bilimsel olarak sınıflandırılmasında ne gibi kriterlere dikkat edildiğinden kısaca bahsetmek istiyorum. "İçinde tohumu olan bitkilere meyve adı verilmektedir." Bu tanımdan anlayacağımız üzere kayısı ne kadar meyve ise domates hatta biber bir o kadar meyvedir.

İşte size sarı meyvelerle ilgili kapsamlı tam liste.

  • Limon
  • Yeni Dünya (Malta Eriği)
  • Muz
  • Kavun
  • Şeftali
  • Sarı Biber
  • Sarı Elma
  • Sarı Domates
  • Altın Kivi
  • Kayısı
  • Altın Çilek
  • Sarı Kiraz
  • Sarı İncir
  • Sarı Üzüm
  • Ananas
  • Sarı Erik
  • Ayva
  • Sarı Portakal
  • Sarı Armut
  • Kiwano

Limon


Limon, sarı kabuklu meyveler arasında ilk sırada yer alıyor. özellikle kış aylarında çokça tercih edilen c vitamini kaynağıdır. Tatlı yapımında, içecek üretiminde, yemek ve salatalarda sos olarak gündelik hayatta sıkça tüketilen bu meyvenin her geçen yıl yeni bir faydası bulunmaktadır.

TÜİK verilerine göre Türkiye limon üretimi yapan en büyük 6. ülke. 2021 yılı içinde ise 1 milyon 50 bin ton üretim olması bekleniyor. Türkiye üretmiş olduğu limonun % 55’ini ihraç ediyor. Dünya limon ihracatının %25’ini Türkiye yapıyor. Bu verilere bakıldığında limon, ülkemiz için büyük bir gelir kapısı olma özelliğine de sahip olduğu görülüyor.

İlgili içerik : Yaz Meyveleri Nelerdir?

Yenidünya (Malta Eriği)


İçi, dışı sarı renkli meyvelerden olan malta eriğinin menşeyi Çin olduğu düşünülüyor. Meyvenin kütlesinin neredeyse yarısı çekirdekten oluşuyor. Zaman içinde Japonya ve sonrasında Akdeniz ülkelerinde çokça yetiştirilmeye başlamış olan Malta eriği ülkemizde Akdeniz ve eğe kıyılarında yetiştirilmektedir.

Malta eriğinin A vitamini kaynağı olduğu ve düşük kalorili bir meyve olduğu söylenmektedir. Faydalarını araştırdığımızda ise uykusuzluktan görme problemine kadar bir çok hastalığa çare olduğu iddia edilse de bu veriler hiç bir bilimsel çalışmaya dayanmadığından ciddiye alınmamalıdır.

Muz


Sarı kabuklu meyveler arasında yer alan muzun dışı gibi içi de sarı renktedir. Geçmişte Muz meyvesinin içinde iri ve neredeyse %70’ini kaplayan boyutta siyah çekirdekler olduğunu biliyor muydunuz?

Bir adet orta boy muzun 80 ile 110 kalori olduğu söylenmektedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. B3, B5 , B6 ve C vitamini içerdiği gibi, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi insan hayatını olumlu yönde etkileyen mineralleri içeriğinde barındırmaktadır. Hazır gıda, tatlı, içecek, dondurma yapımı gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. Aslında muzun kırmızı renkte olanlarda yetiştirilmektedir.

Kavun


Sarı renkli meyveler içinde kavuna yer vermemek imkansız. Çok çeşidi olmasına rağmen kabuğu tamamen sarı olan kavun türleri bulunmaktadır. Tek yıllık bitkilerdir. Türkiye yıllık 1.750 milyon ton kavun üretmektedir. En fazla kavun üreten ilimiz Adana’dır.

Şeftali


Şeftali dış kısmı yer yer kırmızı ve sarı renk olmasına rağmen içi sarı renktir. Türkiye yılda yaklaşık 450.000 ton şeftali üretmektedir. En çok meyve suyu yapımı ve yaş meyve olarak tüketimi yapılmaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılmıyor olsa da kabuğu tamamen sarı renk olan şeftali çeşitleri bulunmaktadır.

Sarı Biber


Biber meyve mi? Listede yer alıyor dediğinizi duyar gibiyim. Aynı kavun ve karpuz gibi yetişen tek yıllık bir meyvedir. Siyah, yeşil, kırmızı renkte yetişen biber çeşitleri olduğu gibi sapsarı yetişen biber türleri bulunmaktadır. Sarı dolmalık biber olarak raflarda rahatlıkla görebilirsiniz.

Sarı Elma


Sarı Elma, kabuğu sarı içi ise beyaz olan bir meyve. Bazı türlerinin içinde sarıya daha yakındır. Bu tür genellikle sirke ve meyve suyu yapımında kullanımı tercih edilir. Elma meyvesinin siyah, kırmızı, turuncu ve yeşil renkte olan türleri bulunmaktadır

Sarı Domates


Sarı domates üretimi ülkemizde ticari olarak yapılmasa da hobi bahçelerinde Meraklı kimseler tarafından yapılmaktadır. Japonya'da çok popülerdir. Domates türleri arasındaki lezzet farklı göze alındığında sarı domatesin hafif ekşi bir tadı bulunmaktadır.

Altın Kivi


Altı kivi meyvesi, alışagelmiş kivi meyvesine göre neredeyse tüysüz ve içi sarı renk olan türüdür. Yeni Zellanda'da yaptığı 20 yıla aşkın süren ıslah çalışmaları sonunda üretilmiş ve günümüzde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmamaktadır.

Kayısı


Sarı renkli meyveler listesinde sırada kayısı var. Malatya ilimize de çokça üretimi yapılan sarı altın olarak isimlendirilen meyve. Yıllık üretimin büyük bir kısmı kurutularak tüketilmektedir. Taze yemelik ve meyve suyu yapımında çokça tercih edilir. İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından oldukça faydalıdır. Sindirime hızlı etkisi bulunur. Türkiye’de kayısım üretimi 750.00 dur ve Dünyada 1. Sıradadır.

Altın Çilek


Güney Amerika meyvesi olan altın çilek son yıllarda ülkemizde çokça üretilmektedir. Dünyanın en zengin lif oranına sahip olduğu meyve olduğu iddia edilmektedir. Ülkemizde TÜİK tarafından bu meyve için yapılmış bir araştırmaya erişemediğim içim üretim istatistiklerini paylaşamayacağım ancak Migros başta olmak üzre bir çok markette satışı yapılmaktadır.

Sarı Kiraz


Sarı renkli meyveler sıralamasında sarı kiraza yer vermeyi unutmadık. Genel olarak tezgahlarda kırmızı renkte kiraz görmeye alışkınız. Halk arasında beyaz kiraz olarak bilinmesine rağmen komple sarı renge sahiptir. Kolon kanserine iyi geldiği, cildi güzelleştirdiği ve uyku problemine çare olduğu gibi bilimsel verilere dayanmayan faydaları olduğu düşünülmektedir.

Sarı İncir


Sarı meyveler sıralamasında sırada , sarı incir bilinen diğer adıyla sarı zeybek var. Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır ve özellikle Aydın ilimizde çokça yetiştirilir. Bu incir türü genel olarak kuru incir yapılmak üzere kullanılmaktadır.

Sarı Üzüm


Üzüm meyvesinin, siyah, yeşil, kırmızı ve sarı türleri bulunmaktadır. Sultani üzümü özellikle sarı rengi ile ön plana çıkmaktadır. Yaz aylarında tezgahları süsleyen bu meyvenin sağlıklı bir C vitamini kaynağıdır. Barındırdığı demir minerali ile yorgunluğa ve kansızlığa iyi geldiği söylenmektedir.

Jak Furuit: Dünyanın En Büyük Sarı Meyvesi


Jak Furuit meyvesi, tropikal bir meyvedir ve dünyanın en büyük sarı meyvesidir. Asya, Avustralya ve Afrika'da yetişir ve hem olgun hem de olgunlaşmamış olarak tüketilir. Bu meyvenin faydaları arasında sindirimi, kalp sağlığını, cilt yaşlanmasını, anemiyi ve astımı iyileştirmesi sayılabilir. Ayrıca lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir.

Tadı mango veya ananas gibi tatlıdır. Etli kısımları ve çekirdekleri yenebilir, ancak çekirdeklerin pişirilmesi gerekir. Jak Furuit meyvesi, Türkiye'de de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Sarı Renkli Meyvelerin Şaşırtıcı Ortak Faydaları

Sarı meyveler, sağlığımıza bir dizi olumlu etki sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek viral hastalıklara karşı koruma sağlarlar. Cilt, saç ve tırnak sağlığını destekleyen vitamin ve mineraller içerirler. Sindirimi kolaylaştırır, kan basıncını ve kolesterolü düşürürler. Ayrıca, eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olan özel bileşenleri içerirler.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirirler: Sarı renkli meyveler, viral hastalıklara karşı koruma sağlayan C vitamini, beta-karoten ve flavonoid gibi antioksidan bileşikler içerirler.
  • Cilt, saç ve tırnak sağlığını korurlar: Sarı renkli meyveler, cildi yenileyen, ışıltılı ve parlak yapan, yaşlanmayı geciktiren ve kolajen üretimini teşvik eden C vitamini ve P vitamini (biyoflavonoid) içerirler.
  • Sindirimi kolaylaştırırlar: Sarı renkli meyveler, bağırsak hareketlerini düzenleyen ve kabızlığı önleyen lif açısından zengindirler. Özellikle ananas, greyfurt, portakal ve mandalina bu konuda faydalıdır.
  • Kan basıncını ve kolesterolü düşürürler: Sarı renkli meyveler, kalp ve damar sağlığını iyileştiren potasyum, magnezyum, folik asit ve pektin gibi maddeler içerirler. Özellikle muz, limon, turuncu ve kayısı bu konuda etkilidir.
  • Eklem iltihabını azaltırlar: Sarı renkli meyveler, iltihaplanmayı önleyen ve eklem dokularını destekleyen bromelain, kükürt ve kalsiyum gibi maddeler içerirler. Özellikle ananas, muz ve şeftali bu konuda faydalıdır.

Blog yazımızı burada sonlandırıyoruz. Sarı meyveler ile ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url