Sarı Olan Şeyler: Yiyecekler, Hayvanlar, Bitkiler ve Daha Fazlası

Sarı olan şeyler nedir merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Sarı renk her zaman biz insanlarda pozitif düşüncelere neden olmuştur ve gündelik hayatımızda bir çok nesne ya da varlıkta sarı renk karşımıza çıkmaktadır.

Bazı nesneler tamamen sarı renk ile anılmaktadır. Bazıları ise bir çok renk varyasyonu olsa dahi yine aklımıza o nesne ya da varlık geldiğinde sarı renk belirmektedir. Bunlar arasında vereceğimiz en güzel örnek "Taksi" olabilir. Dünyanın her yerinde taksiler sarı renktedir. Ama bazı şehirlerde, kırmızı hatta turuncu renkte istisnai taksiler görülse de taksi denince akla sarı renk gelmektedir.

Şimdi hep birlikte sarı olan şeyler nedir, nelerdir daha büyük bir liste ile inceleyelim.

Sarı Olan Şeyler

Sarı olan şeyler ile ilgili nesne, meyve ve sebzeye yer verdiğimiz uzunca bir liste aşağıda sizi bekliyor. Daha aşağıya ilerleyerek varlıkların resim ve açıklamalarına göz atabilirsiniz.

  • Güneş
  • Limon
  • Altın
  • Taksi
  • Civciv
  • Çalı Süpürge
  • Muz
  • Yumurta
  • Pikaçu
  • Bal
  • Saman
  • Mısır
  • Sarışın
  • Kayısı
  • Boya Kelemi
  • Arı
  • Yağmurluk
  • Elma
  • Sarı Trafik Işığı

Güneş


Sarı olan şeyler, sıralamasında ilke sırada Güneş var. Güneşin biz canlılar için hayat demek olduğunu yeterince iyi biliyoruz. Her ne kadar biz Dünyadan baktığımızda güneşi sarı renkte olarak görüyor olsak da, bilim bunun aksini söylüyor.

Güneşin beyaz renkte olduğu ama Güneş ışığının atmosferden geçerken kırılması sebebiyle sarı görüldüğü bilim insanları tarafından açıklanmıştır. Güneşin beyaz renk olmasının sebebi ise patlayan bir gaz bulutu olan güneş yüzeyinin 5.780 K sıcaklığının olması.

Tarih öncesi dönemlerde insanoğlu güneşe çok farklı anlamlar yüklemiştir. Ezidiler ve Şemsiler gibi bazı topluluklar güneşi bir yaratıcı olarak görür ve sadece güneşe taparlar.

Limon


Limon ve limonata sarı renk denince akla gelen ilk şeyler arasında yer alıyor. Limon İngilizcesi Lemon'dur. Ekşi tadı ile değerli bir C vitamini kaynağıdır. Çorba, salatalara sos olarak kullanılabilir, tatlı yapımında oldukça tercih edilmektedir. Yaz aylarında bizi serinleten lezzetli limonata yapımında da kullanılmaktadır. 2018 yapılan araştırmada Türkiye 1,100.100 ton ile dünyada en çok limon üreten 6. ülkedir.

Altın


Altın denildiğinde kimin aklına sarı renk gelmiyor ki? Altın ile sarı renk bazı durumlarda aynı anlam için bile kullanılmaktadır. Altın gibi sarı renkteydi ve altın rengi gibiydi gibi cümleler buna örnek olabilir. Eski dönemlerde altın ile ticaret yapılması yaygındı.

Günümüzde ticaret para ile yapılıyor olasa da ülkeler teminat için altın rezervlerini göstermek zorundadır. Altının değerli olması sebebi az bulunuyor olması, kolay işleniyor olması, hava ve su ile tepkimeye girmeyen iletken bir madde olmasıdır.

Taksi


Taksi olarak kullanılan araçlar tüm dünyada neredeyse sadece Sarı renktedir. Sarı renk olmasının sebebi ise bu rengin "geçici olanı" temsil ettiği söylenmektedir. Ülkemizde Taksiler 1954 yılında taksi dolmuş olarak resmi olarak hizmet vermeye başlamış olsa da günümüzdeki tek kişilik taksiler 26 Temmuz 1965 yılında olmuştur. Avrupa ülkelerinde taksi sürücüsü olmak için ağır şartlar bulunmasına rağmen ülkemizde ehliyeti olan herkes bu mesleği icra edebilmektedir.

Psikolojik ve fiziksel olarak sağlıklı olduğunu doktor raporuyla kanıtlanması. Mesleği yapacağı şehirde en az 5 yıldır ikamet ediyor olması ve uyuşturucu kullanıyor olması ve adli sicil kaydının temiz olması gerekmektedir.

İlgili içerik : Sarı Renkli Meyveler

Civciv


Sarı olan şeyler sıralamasında sırada civciv var. Civcivin kelime anlamı, kümes hayvanların yumurtasından çıkan yavru'dur. Kümes hayvanları denince akla ilk tavuk gelmektedir. Tavukların civcivleri çok farklı renklerdedir ama beyaz tüylü tavukların civcivleri sarı renkte olmaktadır. Tavuklar 21 günlük kuluçka döneminden sonra civciv çıkartır. Bu tavuklara halk arasında gurk tavuk denilmektedir.

Çalı Süpürge


Süpürge otundan el ile yapılan ve yerde istenmeyen şeylerin süpürülerek toplanmasına yarayan alet. Süpürge otu zamanla kuruyarak sarı rengi alır ve bu alet bir zamanlar her evde temizlik aracı olarak kullanıyordu. Günümüzde fabrikasyon üretim ile hala daha satışı devam eden ve tercih edilen bir malzemedir. Bilinen diğer bir adı ise ot süpürge'dir.

Mısır


Mısır, bir tarım bitkisidir. Günümüzde bir çok yemek çeşidinde, salatada, konservede ve hayvan besiciliğinde kullanılmaktadır. Ülkemizde mısır yetiştiriciliği yaygın şekilde yapılmaktadır. Mısır nişastası tatlı yapımında, mısır unu ise ekmek yapımında tercih edilmektedir. Mısır bitkisinin bir çok çeşidi bulunması yanı sıra bazıları sarı rengin dışında, kırmızı siyah ve mor renktedir. Sıcak ateşte patlamış mısır ise beyaz renktedir.

Sarı Trafik Işığı


Trafik ışıkları 3 farklı renkten oluşur. Yukarıdan aşağıya kırmızı, sarı ve yeşildir. Her bir rengin farklı bir anlamı vardır. Trafikte sarı rengin anlamı ise Hazırlan demektir ve trafik ışıklarının ortasında bulunur. Üzerinde kırmızı renk yani "Dur" , altında ise yeşil yani "Geç" bulunmaktadır. Trafik ışıkları ilk kez Londra'da kullanılmaya başlanmış ve zaman içinde Araç ve insan trafiğini güvenli hale getirmek için tüm dünyada kullanılmaya devam etmiştir.

Sarı olan şeyler listesinde sona gelmiş bulunuyoruz. Daha fazlası için lütfen bizi takip etmeyi unutmayın. Aklınıza gelen sarı şeyleri ise yorumdan bize ileterek listeye dahil edebilirsiniz.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url