Paçalı Tavuk Cinsleri: Fiyatları, Özellikleri ve Bakım İpuçları

Paçalı tavuk cinsleri hakkında detaylı bilgi içeren bir makale sizleri bekliyor. Bu yazımda, paçalı tavuk cinsleri fiyatları, isimleri, ırk özellikleri, yıllık yumurta verimleri, gurk olma eğilimleri, kaç kilo oldukları ve tarihte beslenme şekilleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Amaca göre tavuk beslemek hobi kümes sahipleri için çok önemlidir, bir tavuğun ya da horozun paçalı olması sizin beklentilerinizi karşılayacağı anlamına gelmez, dev ve küçük paçalı tavuk cinsleri daha yakından tanıyarak kümese uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Paçalı Tavuk Cinsleri Nelerdir?

Paçalı tavuklar genellikle tüylerinin ayaklarının altında, özellikle parmak uçlarında bulunan tüylerle kaplı oldukları için bu adı alırlar. Paçalı tavuk cinsleri arasında farklı özelliklere sahip pek çok ırk bulunabilir. İşte en popüler paçalı tavuk cinsleri ve özellikleri:

  • Brahma tavuğu
  • Cochin tavuğu
  • Silkie (Habeş) tavuğu
  • Sultan tavuğu
  • İspenç tavuğu
  • Maran tavuğu
  • Sabel Poot

Brahma Tavuk

Brahma uzun paçaları ve iri cüssesi ile en çok tanılan tavuk çeşitleri arasındadır. Dev ırk olarak bilinmektedir, Bir brahma tavuğu ortalama 4,5 kilogram horozu ise 6,5 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir. Birbirinden farklı 6 farklı renkte brahma ırkı bulunmaktadır. Yıllık ortalama 160-180 yumurta yapar, yumurta kabuğu rengi kahverengi. Ağır cüssesi ile etlik ya da süs tavuğu olarak yetiştirilmektedir


Anavatanı Hindistan olarak bilinmektedir. 1850 yılında Amerika ve İngiltere'de çok talep gören brahma cinsi tavuklar ıslah edilerek günümüzdeki görünümü kazanmıştır. En belirgin özelliği uzun paçaları, bezelye ibiği ve başka hiç bir tavuk ırkında bulunmayan şahin bakışlarıdır. İri cüsselerine rağmen çok horoz ve tavuklar uysal tavırlar sergilemektedir. Ülkemizde yaygın olarak Light Brahma, Dark Brahma ve Buff Brahma yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Cochin Tavuğu

Küçük paçalı tavuk cinsi beslemek isteyenler kesinlikle Cochin tercih edebilir. Bilinen 10 farklı rengi bulunmaktadır. Ülkemizde Ligt Cochin, Black Cochin, Gold Cochin, Silver Penciled Cochin, Lemon Cochin ve daha fazla rengi yetiştirilmektedir.


Ülkemizde dev ve cüce Cochin tavuk yetiştiren çok kaliteli kümesler ve dernekler bulunmaktadır. Dev Cochin yaşayan en büyük tavuk ırkları arasında kabul edilir. Anavatanı Çin Şangay eyaletidir. 1800 yılında Amerika kıt 'asına getirilerek ırk geliştirilmiş ve günümüzde ki renk çeşitlerine kavuşmuştur.

Cochin tavuklar yıllık ortalama 180-200 yumurta yapar yumurta kabuğu rengi kahverengi. Çok sık gurk yatarlar, bacak ve tırnaklarında uzun sık paça tüyleri bulunur. Kışın soğuk hava şartlarına dayanıklıdır. Mizacı sakin, her hobi kümesinde rahatlıkla beslenir.

Habeş Tavuk / Silkie

Küçük paçalı tavuk cinsleri arasında ipeksi tüyleriyle bir adım öne çıkan Habeş günümüz tavuklarından çok farklıdır. Anavatanı Çin olmasına rağmen Amerika'da ünlenir ve sonra tüm dünya bu ırkı tanır. Beyaz Habeş tavuklarının derisi ve hatta bazı iç organları Ayam Cemani ırkını andırırcasına siyah renktedir. Mizaç olarak uysal sakin tavırlar sergiler. Yıllık ortalama 120 yumurta verir. Yumurta kabuğu rengi beyazdır.


Beslenme amacı kesinlikle süs amaçlı olmalıdır. Yetişkin bir Habeş horozu ortalama 1,8 kilogram tavuk ise 1.3 kilogram ağırlığına ulaşır. Siyah derisinden dolayı Çin'de alternatif Tıp'ta kullanır.

Ülkemizde Habeş tavuğunun 6 farklı rengi yetiştirilmektedir. Hastalıklara dayanıklı olmasına rağmen çok tüylü olmalarından dolayı yumurtada döl doluluk oranı düşüktür ve civciv ölümleri bu ırkta çok görülmektedir.

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu Osmanlı'da sultanların bahçesinde bulunan yerli ve milli tavuk ırkımızdır. İngiltere'ye 1800 yıllarda getirilmesiyle birlikte tüm dünya tarafından tanınmıştır. Kurulan dernekler sayesinde ırk standartları oluşturulmuştur. Osmanlı sultan tavuğunun kabul gören Beyaz ve Siyah olmak üzere iki rengi bulunmaktadır. Nadir bulunan küçük paçalı tavuk ırkları arasında yer alır, mizacı sakin ve iyi huyludur.


Yıllık ortalama 80 - 120 yumurta verimi bulunmaktadır. Yumurta kabuğu rengi beyazdır. Yetişkin tavukların ağırlığı 1 kilogram ağırlığına horozların 1.3 kilogram ağırlığına erişir. Uzun paçalı ve kafasının üstünde bulunan dil tüyleri ile dikkat çekicidir.

İspenç Tavuk

İspenç tavukların anavatanı tam olarak bilinmemektedir. Çoğu üretici yerli ırk olarak tanımlar. Ülkemizde kanatlı hayvanları geliştiren ve sınıflayan bir kuruluş olmadığından net cevap bulmak maalesef mümkün değil.


Birbirinden çok farklı renkleri bulunur, 5 parmak ve 6 parmak olarak sınıflandırılır. Bacak ve parmakları üzerinde uzun tüyleri bulunur. İspenç ırkına ait resmi bir standart bulunmamaktadır. Daha önce beslemiş biri olarak çok uysal ve akıllı hayvanlar olduklarını söyleye bilirim. İspenç tavuklar ele çabuk alışırlar. Yumurtaları küçük boydadır, yumurta verimleri yıllık ortalama 140 - 160 adet arasındadır. Hastalıklara dayanıklı ve ülke hava koşullarına adapte olmuşlardır. En çok Adana ilimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İlgili içerik : Pahalı ve En Değerli Tavuk Cinsleri

Maran Tavuğu

Maran paçalı tavuk ırkları yer almaktadır. Bacaklarında kısa ve seyrek tüyler bulunur. Bir çok renk çeşidi olmasına rağmen kabul gören rengi siyah gövde kızıl boyundur. Maran tavukları çikolata rengi de sahip yumurta kabukları ile tanınmaktadır. Bu renk mevsimlere bağlı olarak tüketilen gıda ile değişim gösterir. Besleyenlerden aldığım bilgilere göre ülkemizde yetiştiriciliği zor ve biraz kırılgan hayvanlar.


Yıllık yumurta verimi 170 - 190 adettir. Yetişkin horozlar 3 kilogram tavuklar ise 2.4 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedir. Hem süs tavuğu hem de yumurta, etlik kombine olarak beslenebilecek tavuk ırkları arasında yer almaktadır.

Paçalı Tavuk Cinsleri Genel Özellikleri

Paçalı tavuk ırklarının en genel özelliği bacak ve parmak üstlerinde yoğun ya da seyrek olarak uzun, kısa tüylerin bulunmasıdır. Bu özelliklerinden dolayı daha çok süs tavuğu yetiştiricilerinin gözdesi durumundadırlar.


Uzun paçalar görsel olarak avantaj bakım konusunda ise dezavantaj duruma yol açmaktadır. Yere sürülen uzun tüyler çamurdan çabuk kirlenir ve bite neden olur. Islak zeminde nemlenen paça tüyleri hastalıklara neden olur.

Eğer paçalı tavuk cinslerinden birini yetiştirmeyi düşünüyorsanız lütfen bakım için özen göstermeyi unutmayın.

Paçalı Tavuklar Ne Kadar Yumurta Verir?

Paçalı tavukların yumurta verimi, cinslerine göre değişir. Genel olarak, paçalı tavuklar, diğer tavuklara göre daha az yumurta verir. Paçalı tavukların yıllık yumurta verimleri şöyledir:

  • Brahma tavuğu: 100 ile 150 adet
  • Cochin tavuğu: 160 adet
  • Silkie (Habeş) tavuğu: 100-120 adet
  • Sultan tavuğu: 60 adet
  • İspenç tavuğu: 120-180 adet
  • Maran tavuğu: 150-200 adet

Paçalı tavukların yumurta verimini artırmak için, onlara yüksek proteinli yemler, kalsiyum kaynakları, vitamin ve mineraller verilmelidir. Ayrıca, paçalı tavukların yumurtlama dönemlerinde ışıklandırmaya dikkat edilmelidir. Paçalı tavuklar, günde 14-16 saat ışık görmelidir.

Paçalı Tavuk Cinsleri Fiyatları

Paçalı tavuk cinsleri fiyatları hakkında içeriğin sonuna kadar hiç bilgi vermedim. Bunun sebebi süs tavuğu piyasasında birbirinden çok farklı fiyatlara paçalı tavuk ırklarının satılmasıdır. Bir tavuk almadan önce kesin olarak alacağınız ırka ait özellikleri çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde ucuza aldım diye düşündüğünüz brahma tavuğun kırma olma olasılığı yüksektir.

Paçalı tavuk cinsleri sanal alemde en çok Facebook grupları üzerinden ve her kesim tarafından bilinen sarı site tarafından yapılmaktadır. Fiyatlar almak istediğiniz ırka ve kanatlının yaşı ile orantılı olarak değişebilir. Bir günlük civciv ile 12 ayını doldurmuş yumurtlayan bir çift anaç paçalı tavuk arasında fiyat olarak fark bulunmaktadır. Şimdi hep birlikte fiyatları daha yakından inceleyelim.


Malum siteden alınmış örnekte 12 aylık yumurtlar durumda ve orta kalitede 3 adet tavuk 1 adet horoz Light Brahma takıma ait fiyat 2.100 lira olarak belirlenmiştir. Fiyatı yüksek bulanlara hak vermemek elde değil ama süs tavuğu piyasası tamamen serbest piyasadır arkadaşlar, herkes istediği fiyata satış yapabilir.


Yukarıdaki resimde 3 aylık paçalı sultan tavuğunun fiyatı 120 lira olarak belirlenmiştir. Piyasada daha uyguna daha kaliteli tavuklarda satın alabilirsiniz. Eğer fiyatlar size pahalı geldiyse civciv alabilir ya da kuluçkalık yumurta temin ederek civciv çıkartabilirsiniz.

Paçalı Tavuk Cinsleri Bakım İpuçları

Paçalı tavuk cinslerinin bakımı diğer tavuk cinslerine göre daha zordur. Bacak ve tırnak üstlerinde bulunan tüyler zeminde bulunan tüm olumsuzluklarla temas halinde bulunduğu için kolay hastalık ve kolay ölümler görülür. Bunu engellemenin en iyi yöntemi planlı bakım ve planlı temizliktir.

Eğer kümes zemini ıslak, toprak ya da gerekli sıklıklarla temizlenmiyorsa muhtemelen aşırı bitlenme görülür. Yaş zeminlerde paça tüyleri ıslanan hayvanlar kolay hastalanır. Izgara zeminlerde beslendiği takdirde uzun paça tüyleri kırılarak zamanla çirkin bir görünüm kazanır.

Eğer paçalı tavuk ırklarından birini beslemeyi düşünüyorsanız konforlu bir kümes inşa etmeyi unutmayın. Zeminde altık olarak talaş yada pirinç kavuzu kullanarak paçaların kırılmasını engelleye bilirsiniz.

  • Paçalı tavuklar, ayaklarında ve kafalarında fazla tüy olduğu için sıcak havalarda susuzluk çekebilir. Bu nedenle, paçalı tavuklara bol miktarda temiz ve serin su verilmelidir.
  • Paçalı tavuklar, tüylerinin uzun olması nedeniyle yemlik ve suluklara ulaşmakta zorlanabilir. Bu nedenle, tavuklara uygun boyutta ve yükseklikte yemlik ve suluklar sağlanmalıdır.
  • Paçalı tavuklar, tüylerinin kirli olması nedeniyle parazit ve hastalıklara yakalanabilir. Bu nedenle, tavukların tüyleri düzenli olarak temizlenmeli ve ilaçlanmalıdır.
  • Paçalı tavuklar, tüylerinin ağırlığı nedeniyle hareket etmekte zorlanabilir. Bu nedenle, tavuklara geniş ve güvenli bir kümes alanı verilmelidir.

Sonuç

Sonuç olarak, paçalı tavuk cinsleri ve özellikleri, bu yazıda anlatıldığı gibi, hem görünümleri hem de mizaçları ile tavuk severlerin ilgisini çeken süs tavuklarıdır. Estetik görünümleri ve özel özellikleri ile tavuk yetiştiriciliği alanında ilgi çekici bir seçenek olabilir, ancak bu tavukları beslemeye karar verenlerin dikkatli bir bakım ve yönetim planı oluşturmaları önemlidir.

Paçalı tavuk cinsleri hakkında yazmış olduğum detaylı içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için e-posta bildirimleri almak için abone olabilir ve yorum yazarak bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url