Kertenkele Zehirli mi?

Kertenkele zehirli mi sorusuna cevap arıyorsanız en doğru adrestesiniz. Yaz aylarının gelmesiyle yaşam alanları kertenkeleler tarafından istila edilmeye başlandı. Ülkemizde ve dünyada var olan kertenkele türlerinden hangisi zehirli ve daha fazlası bu içerikte.

Ülkemizde var olan yeşil baş, sarı siyah ve yılan ebesi kertenkelesi olarak isimlendirilen bazı kertenkele türlerinin çok zehirli olduğu düşünülmektedir. Bu inanışın hiç bir bilimsel kayda dayanağı yoktur. Daha çok renk ve görünüşleri yılanı andırdığı ve açık renkli yılanların zehirli olduğu inanışından ötürü kertenkelelerin de çok zehirli ve ölümcül olduğu düşünülmektedir.

Bilimsel verilere dayanarak kertenkele zehirli mi sorusuna cevap bulmaya ne dersiniz?

Kertenkele Zehirli mi?

Ülkemizde en yaygın kertenkele türü olan duvar kertenkelesi yaz ayları ile yaşam alanlarını istila ediyor. Bu durum özellikle kertenkele zehirli mi sorusunu akla getiriyor. Kesin olarak şunu söyleyebiliriz; Ülkemizde yaşayan kertenkele türlerinin hiç birisi zehirli değildir.

Kertenkele ile insan karşılaşmaları sonucu genellikle kertenkelenin kaçarak uzaklaşması ile son bulur. Ama eğer kertenkeleyi kovalar ve bir kenara sıkıştırdıktan sonra elinizle yakalamaya çalışırsanız bir kaç uyarıdan sonra sizi ısırmayı deneyecektir. Isırıklar genellikle zararsızdır.

İlgili içerik : Kertenkele İnsana Zarar Verir mi?

Ülkemizde yaşayan kertenkele türleri zehirli olmasa bile günümüzde yaşamını sürdüren iki kertenkele türü ölümcül derecede zehirlidir. Bu iki türde her ne kadar zehirli olsa da zehri insan vücuduna zerk edebilecek etkili sivri dişleri bulunmadığından ısırıklar ölümle sonuçlanmaz. Zehirli kertenkeleleri daha yakında tanıyalım.

Gila Canavarı

Zehirli kertenkelelerin başında bilimsel adı heloderma suspectum, Gila monster ve Türkçe'de ise Gila canavarı. Sadece Güney Amerikanın Kuzeyinde yaşarlar. Gila Nehri havzasının yakınlarında bol bulunduğu için bu ismi almıştır.


Yavaş harekat eden tembel hayvanlardır. Yavaş hakaretleri ve insan gördüğünde kaçma eğiliminden dolayı zararsız görülmektedir ve öldürülmesi yasaktır. Ortalama uzunlukları 60 santime ulaşabilir. Genellikle fare, yavru tavşan, küçük memeliler ve kemirgenler ile beslenmektedir.

Meksika Boncuklu Kertenkelesi

Zehirli olduğu bilinen ikinci kertenkele türünün bilimsel adı heloderma horridum yaygın olarak bilinen adı ise Meksika Boncuklu Kertenkelesi. Gina canavarı gibi bu zehirli tür kertenkelede sadece Amerika kıt'asına özgüdür.


Gila canavarından daha büyük ve renk olarak soluktur. Ortalama uzunları 1 metreye ulaşabilir. Diyetinde genellikle kuş ve sürüngen yumurtaları bulunur. Bu nedenle avlanmak için zehir kullanıp kullanmadığı bilim insanları tarafından tartışma konusudur.

İlgili içerik : Kertenkele Pisliği Nasıl Olur?

Meksika boncuklu kertenkelesinin avlanması yasaktır. Zehri üzerinde yapılan araştırmalar sonrası, diyabet hastalığı tedavisinde kullanılması ön görülen enzimlere rastlanmış ve araştırmalar bu konu üzerinden devam etmektedir.

Kertenkele zehirli mi sorusuna tüm detaylarıyla cevap bulabileceğiniz makalenin sonuna geldik. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url