Kertenkele Ne Yer?

Kertenkele ne yer merak ediyorsanız en doğru adrestesiniz. Kertenkele beslemek istiyorsanız ya da kertenkeleyi öldürmeden yakalamak için tuzak kurmak istiyorsanız paylaştığımız liste tam size göre.

Günümüzde yaklaşık 600 farklı kertenkele çeşidi olduğu bilinmektedir. En küçük kertenkelenin erişkin hali 8 santimden uzun değilken en büyük kertenkele olan Komodo Ejderi, 3 metre uzunluğunda ve 70 kilogram ağırlığındadır.

Ülkemizde yaşayan 66 farklı kertenkele türü bulunmasına rağmen hiç biri zehir taşımazlar. Ayrıca kurt ve böcekleri yedikleri için insanlar için faydalı olduğu düşünülmektedir. Kertenkele ne yer ve nasıl beslenir inceleyelim.

Kertenkele Ne Yer?

Kertenkele türlerinin geneli böceklerle beslenir ve etçil beslenmektedir. Ama iguanalar gibi sadece otçul beslenen türlerde bulunmaktadır. Kertenkele ne yer sorusuna kertenkele türüne göre cevap bulmak en sağlıklı yöntemdir.

Ama biz bu içerikte öncelikle eve yuva yapan küçük kertenkele ne yer ve ülkemizde beslenen türlerin diyetlerinden bahsedeceğiz. Kertenkele beslemek için kurutulmuş böcek yemleri evcil hayvan marketleri tarafından satılmaktadır. Eğer kertenkeleyi evde beslemek istiyorsanız hazır satılan yemlerden alabilirsiniz ya da aşağıda paylaşacağımız besin kaynaklarını kendiniz üretebilirsiniz.

Kertenkelenin sevdiği yiyecekler şunlardır:

  • Böcekler: Çekirge, hamamböceği, kurtçuk, solucan, örümcek, sinek, güve, karınca, arı, vb.
  • Küçük hayvanlar: Fare, kuş, kurbağa, yılan, kertenkele, balık, yumurta, vb.
  • Meyve ve sebze: Muz, elma, armut, üzüm, karpuz, kavun, salatalık, havuç, marul, ıspanak, vb.

Kertenkele beslemek için canlı yem satışı yapıldığını unutmayın.

Hamam Böceği


Hamam böcekleri genellikle geceleri aktif gezen canlılardır. Nemli ve rutubetli ortamları severler. Evde yarıklarda ve eşyaların altına yuva yaparlar. Kertenkele ile neredeyse aynı ortamları tercih ederler. Kertenkele için en iyi besin kaynaklarından bir tanesidir. Kertenkele hamam böceği yemeyi çokça sever ve canlı yem olarak satışı yapılmaktadır.

Sinek


Kertenkele doğal yaşamda suya yakın bir hayat yaşar. Bulundukları ortama doğuştan kamufle olurlar ve onları fark etmek çok zordur. Taşın üstünde bekleyen bir kertenkele yakınına konan sinekleri avlar ve yer. Kertenkele biyolojik mücadelede zararlı sinek türlerini yakalamak için kullanılmaktadır. Kısacası küçük kertenkele ne yer sorusuna kesinlikle sinek cevabını verebilir.

Eve giren kertenkele yerde değilde genellikle hep tavan ve duvarlarda görülür. Bunun sebebi yüksek noktalara konan sinekleri avlamaktadır

Örümcek


Kertenkele ne yer sorusuna kesinlikle Örümcek yer cevabını verebiliriz. Kertenkele ağzına sığan boyutta olan örümcek türlerini rahatlıkla yer. Kertenkele bazı durumlarda örümcek tarafından da avlanabilir. Kimin av olacağı iki tarafın boyutu ve zehir taşıyıp taşımadı ile ilgilidir.

İlgili içerik : Kertenkele Zehirli mi?

Yumurta


Yumurta, heloderma horridum gibi kertenkele türlerinin ana besin maddesidir. Bu kertenkele türleri doğada ağaçlara tırmanarak kuş yuvalarındaki yumurtaları yerler. Eğer kertenkele beslemek ya da yakalamak istiyorsanız sizde haşlanmış yumurtayı ufaltarak kullanabilirsiniz.

Sebze ve Yeşillik


Sadece Otçul diyet ile beslenen kertenkele türlerinin var olduğundan bahsetmiştik. Bu türleri (iguana gibi.) et ve süt ürünler, böcek, sinek ve örümcekler ile beslendiklerinde hastalanarak ölebilirler. Diyetlerinde genellikle marul, ıspanak, dere otu, roka gibi yeşillik ve havuç, salatalık, kabak gibi sebzeler bulunmaktadır. Üzüm ve karpuz gibi meyveleri az miktarda olsa da yedikleri bilinmektedir.

Un Kurdu


Kertenkelenin doğada un kurdu bulması çok zordur. Eğer evde kertenkele beslemeyi düşünüyorsanız un kurdu sizin için mükemmel bir çözüm olacaktır. Un kurdunu evde çoğaltmak mümkündür. Un kurdu, un ile beslenen çırçır böceği misali bir böcek türüdür. Un fabrikalarında çokça ürerler.

Larva dönemi ve böcek dönemi olarak fiziksel formda hayat sürdürürler. Yumurtadan çıktıktan sonra yaklaşık 3 ay boyunca kurt şeklinde beslenirler. Yeteri kadar büyüdükten sonra pupa evresine girerler. Pudadan çıktıklarında ise artık böcektir. Üremek için yumurta dökmeye başlar ve hayat döngüsü bu şekil devam eder. Un kurdu yaklaşık %45 protein içerir. Dünyada en çok tercih edilen canlı yemdir.

İlgili içerik : Kertenkele İnsana Zarar Verir mi?

Fare


Etçil beslenen kertenkele türlerinin hepsi avcıdır. Küçük olan türler sinek, böcek ve örümcek gibi küçük canlıları avlarken kertenkelenin boyutu büyüdükçe avlarında boyu büyümektedir. Örneğin fare gibi kemirgen memeliler, küçük kuş türleri ve daha küçük sürüngenleri yerler.

Komodo ejderi gibi çok büyük kertenkele türleri ise genellikle leş yiyicidirler. Zebra, antilop gibi memeleri avlayarak yedikleri bilinmektedir.

Evcil Kertenkeleler İçin Sağlıklı Beslenme İpuçları


Evcil kertenkeleler için sağlıklı beslenme ipuçları arıyorsanız, size şunları söyleyebilirim:

  • Kertenkelelerin beslenme alışkanlıkları türlerine göre değişir. Bazı kertenkeleler otçul, bazıları omnivor, bazıları ise etçildir. Kertenkelelerin türünü ve doğal besin kaynaklarını araştırın ve ona göre besleyin.
  • Kertenkelelerinize çeşitli yiyecekler sunun. Otçul kertenkeleler için yabani otlar, meyve ve sebzeler iyi seçeneklerdir. Etçil kertenkeleler için böcekler, küçük hayvanlar, balık ve yumurta verilebilir. Omnivor kertenkeleler için hem bitkisel hem de hayvansal gıdalar uygun olacaktır.
  • Kertenkelelerinize taze ve temiz yiyecekler verin. Yiyecekleri küçük parçalara bölün ve kertenkelelerin yutabileceği büyüklükte olsun. Yiyecekleri bir kapta veya kafesin tabanında sunabilirsiniz. Yemek artıklarını kafesten düzenli olarak temizleyin.
  • Kertenkelelerinize vitamin ve mineral takviyeleri yapın. Kalsiyum, fosfor, D vitamini ve A vitamini gibi besin maddeleri kertenkelelerin kemik, deri ve göz sağlığı için önemlidir. Takviyeleri yiyeceklere serpebilir veya ayrı bir kapta verebilirsiniz. Takviyelerin dozunu aşırıya kaçmamak için veteriner hekiminize danışın.
  • Kertenkelelerinize bol su verin. Kertenkelelerin su ihtiyacı da türlerine göre değişir. Bazı kertenkeleler suyu içerken, bazıları nemli ortamlardan veya yiyeceklerden su alırlar. Kertenkelelerinize temiz ve taze su içeren bir kap sunun. Kafesin nem seviyesini de ayarlayın.

Kertenkele ne yer sorusuna detaylı cevap bulabileceğiniz içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url