Kertenkele İnsana Zarar Verir mi? Isırır mı?

Kertenkele insana zarar verir mi sorusuna cevap arıyorsanız en doğru adrestesiniz.

Özellikle yaz aylarında çoğalan kertenkele nüfusu ev başta olmak üzere iş yerleri, okullar park ve bahçe gibi yaşam alanlarında çokça karşımıza çıkıyor. Çoğu insan kertenkelenin insana zarar verip vermeyeceği konusunda endişeli.

Eğer evde görüldüyse uyurken beni ya da çocuğumu kertenkele ısırır mı, eğer ısırırsa ne olur gibi sorular akla geliyor. Doğada yaşayan çok farklı kertenkele türleri bulunuyor. Ülkemizde çok farklı renk ve boyutlarda kertenkele türleri bulunmasına rağmen hiç birisi zehirli değildir. Kertenkele insana zarar verir mi ve daha fazla soruya cevap bulmak için lütfen okumaya devam edin.

Kertenkele İnsana Zarar Verir mi?

Halk arasında kertenkele insana zarar verir mi sorusuna iki tür cevap verilmektedir. Kimileri hiç bir zararının olmadığını düşünmektedir. Kimileri ise çok zehirli oldukları ve ölümcül olduğuna inanmaktadır. Her iki inanışta yanlıştır. Ülkemizde var olan kertenkele türleri direkt olarak insana zarar vermese bile taşıdıkları salmonella bakterisi ile dolaylı yoldan insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Kertenkele idrar ver dışkısından bulaşan salmonella bakterisi genellikle tedavi gerektirmese de çocuk, yaşlı ve bağışık sistemi düşük insanlar için ölümcül olabilir. Hastalığın en belirgin yan etkileri, kusma, ishal, yüksek ateş ve karın kamplardır.

Eğer yaşam alanında kertenkele olduğunu düşünüyorsanız bir an önce yakalayarak uzaklaştırmanız sağlığınız açısından tavsiye edilmektedir.

Salmonella bakterisinin kertenkele aracılıyla size bulaşması bir civcivden bulaşmasıyla aynı ihtimali taşıdığını lütfen unutmayın. Bunun haricinde kertenkelenin tamamen zararsız olduğunu söylemek doğru olabilir.

Küçük Kertenkele Isırır mı?


Ülkemizde var olan kertenkele türlerinin en küçüğü 8 santim en büyüğü ise 60 santim uzunluğa ulaşmaktadır. En çok rastlanan tür, duvar kertenkelesi olarak bilinmektedir. Kertenkeleler sinek, böcek, örümcek gibi avlarını yakalamam ve yutmak için dişlere sahiptir. Kertenkele dişleri neredeyse görülmeyecek kadar küçüktür.

İlgili içerik : Kertenkele Ne Yer?

Küçük kertenkele ısırır mı sorusuna sadece, "evet.. kertenkele insanları ısırır" şeklinde cevap vermenin yetersiz kalacağını düşünüyorum. Kertenkele avlanmak ve kendini savunmak üzere minik dişlerini kullanmak zorunda kalabilir.


İnsanlar ile karşılaşan kertenkeleler genellikle kaçar. Uyuyan insanlara saldırıldıkları bu güne kadar görülmemiştir. Kenara sıkıştıklarında ise tıslayarak uyarılarda bulunur ve son çare olarak insanları ısırırlar. 30 santim uzunluğunda iri yeşil kertenkele tarafından ısırılan bir insanın derisinde gözle görülür hiç bir değişiklik olmaz.

Kısacası, kertenkele insanı ısırsa bile onu yaralayamaz. Yine de bu ısırık nedeniyle hastalık bulaşmasına sebep olabilir. Kertenkele ısırığı genellikle insanların kovalaması ve yakalamaya çalışması sonucu meydana gelmektedir.

İlgili içerik : Kertenkele Pisliği Nasıl Olur?

Kertenkele insana zarar verir mi ve küçük kertenkele insanı ısırır mı sorularına ayrı ve detaylı şekilde cevap bulabileceğiniz içeriğin sonuna geldik. Konuyla ilgili soruları yorum yazarak iletebilirsiniz. Daha fazlası için saltbilgi.com'u takip edin.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url