Kertenkele Eve Yuva Yapar mı?

Kertenkele eve yuva yapar mı sorusuna cevap bulabileceğiniz detaylı içerik ile karşınızdayız. Kesin bir cevap için yaşam alanınız olan evin konumu ve fiziksel durumu çok önemlidir.

Çoğu zaman açık kalan pencereden ya da balkon kapısından eve giriş yapan kertenkeleler evden çıkmak istese de maalesef ürkek tavırlarından kaynaklı bunu başaramaz. Bir şekilde eve giren kertenkelenin evi yuvası olarak kullanıp kullanmayacağı tamamen ona sağlamış olduğunuz yaşam koşulları ile alakalıdır.

Tavandan üstünüze düşecek olan kertenkele istilanın boyutu hakkında bize yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi için lütfen okumaya devam edin.

Kertenkele Eve Yuva Yapar mı?

Dişi bir kertenkele tek seferde 60 yumurta bırakır ve bu yumurtaların neredeyse %90'nı hayat bulur. Eğer yumurtlamak üzere olan bir kertenkele kazara evinizi keşfettiyse, ona nemli ve karanlık bir yuva sağlayabiliyorsanız kesinlikle kertenkele eve yapar.

Evinizde kertenkelenin yaşamına uygun bir ortam sağlarsanız kesinlikte evi terk etmeyi düşünmeyecektir. Peki bu şartlar nedir?

Evde Bulunan Nemli ve Karanlık Atıl Alanlar

Kertenkeleler nemli ve karanlık ortamlara yuva yapmayı severler. Özellikle kertenkele yumurtalarının oluşumunu tamamlaması için neme ihtiyacı vardır. Evde bulunan banyo dolabı, mutfak dolapları oldukça nemli ve karanlıktır. Kertenkeleler ev içinde bu alanlara yuva yapabilir ve yumurta bırakarak üreme ve çoğalma gerçekleştirebilir.

İlgili içerik : Eve Giren Kertenkele Nasıl Yakalanır?

Kontrolsüz Su Kaynakları

Damlayan musluklar, sızdıran su tesisatları, küvette, banyoda ya da tuvalette toplanan su birikintileri kertenkelenin evi yuva yapmasına sebep olabilir. Kertenkelenin vücudunun 3'de 2'si sudan oluşur. Bu nedenle susuzluğa uzun süre dayanamazlar. Eğer eve grip çıkabilecekleri bir alan mevcutsa su ihtiyacını dışarıda giderdikten sonra tekrar evde saklanmaya devam edebilir.

Kertenkelenin doğada bir çok avcısı bulunur. Eviniz bu avcılardan korunma konusunda kertenkeleye yardımcı güvenli bir yuva konumundadır.

Evdeki Böcekler ve Sinekler

Kertenkelenin doğal yaşamda hamam böceği gibi küçük böcekleri ve sinekleri avlayarak beslendiğini biliyoruz. Evde geceleri aktif olarak gezinen böcek türleri bulunuyorsa bu durum kertenkelenin evi yuva yapmasına olanak tanıyacaktır.


Hamam böcekleri genellikle çok karanlıkta ve sessizlikte ev içinde gezinmektedir. Ölen hamam böcekleri diğerleri tarafından yuvaya taşınarak kamufle edilir ve istila çok büyük boyutlara varana kadar neredeyse fark edilmez.

Böceklerin yanı sıra evde koltuk altında, masa altında ve erişilmesi zor alanların altında biriken yemek artıkları da kertenkele için besin kaynağı olacaktır. Kertenkele hepçil beslenen canlılardır.

İlgili içerik : Kertenkele Evden Nasıl Uzaklaştırılır?

Kertenkele eve yuva yapar mı sorusuna cevaben hazırlanmış olan içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url