Kelebekler Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Kelebekler hakkında neler biliyorsunuz? Özellikle çocuklar için eğitici bir içerik sizleri bekliyor.

20.0000'den fazla kelebek türünün var olduğunu biliyor muydunuz? Kelebeklerin fiziksel özelliklerin yanı sıra kelebekler ne yer, kelebekler nasıl ürer ve yaşam alanları hakkında bir çok bilgiyi bu içerikte sizler için toparladık.

Kelebekler Hakkında 11 Bilgi

20.000'den fazla kelebek türünün var olduğu bilinmektedir. Kelebek türlerinin her biri farklı renk ve boyutlarda yaşam şartlarına uygun şekilde evrimleşmiştir.


  1. Kelebeklerin 6 adet bacağı vardır.
  2. Kelebeklerin 2 tane anteni, 2 tane petek gözü bulunur.
  3. 4 adet kanatları bulunur.
  4. Kelebekler uçarken 4 kanadını birbirine vurular.
  5. Bazı kelebek türleri kanatlarını saniyede 70 kez çırpar.
  6. Kelebeklerin kanatları minik pullarla kaplıdır.
  7. Kelebek Yunancada Pullu Kanat anlamına gelir.
  8. Beslenmek için hortumlarını kullanırlar.
  9. Kelebekler kendilerini savunmak için kanatlarında göze benzeyen büyük benekler bulunur.
  10. Yumurta, tırtık, pupa ve kelebek olarak 4 yaşam döngüsü bulunur.
  11. Hava kararınca kelebekler yaprakların altına, kayaların ya da çimenlerin arasına saklanır ve kanatlarını kapatıp dinlenirler.

Kelebekler Ne Yer?


Kelebekler ne yer ve nasıl beslenir hiç merak ettiniz mi? Kelebekler çiçeklerin ve meyvelerin öz sularıyla beslenir. Ağız yerlerinde uzun ince bir hortum vardır. Bu hortumu pipet gibi kullanarak sıvıları içerler.

Kelebek beslenme sırasında polenleri bitkiden bitkiye taşıyarak meyvelerin, sebzelerin ve çiçeklerin yeni tohumlar üretmesine yardımcı olur.

Gece kelebeği (Güve)


Gece kelebeği ya da Güve, kelebeğe çok benzer ama aynısı değildir. Gündüz kelebeklerine göre daha iyi ve kıllı gövdelidir. Ayrıca antenleri daha kalındır. Gece kelebeği bitki yapraklarıyla, yaş ve kuru meyvelerle, ağaç kabuklarıyla ve yün ile beslenir. Gece kelebekleri gece uçar ancak bazı türleri gündüz de uçar.

Kelebekler Nasıl Çoğalır?


Kelebeğin yaşam döngüsü yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak adlandırılan 4 aşamadan oluşur.

  1. Yumurta
  2. Tırtıl
  3. Pupa
  4. Kelebek

Pupa, kelebeğe dönüşürken tırtılın çevresinde oluşan sert kılıfa verilen isimdir.

Yumurta Evresi


Kelebekler yumurtlayarak çoğalır. (bkz: yumurtlayan hayvanlar) Yumurtalarını ağaç kabuklarına veya yeşilliklere bırakırlar. Bu yumurtalar yapışkandır. Yapıştıkları yerden düşmezler. Bazı kelebekler birkaç hafta içinde yumurta bırakmaya başlayabilirler.

Kelebeklerin yumurtaları türüne göre değişiklik göstermektedir. Bazı yumurtalar yuvarlak incilere benzer, bazıları uzun incedir, bazıları da ipe dizilmiş boncuklar gibidir.

Tırtıl Evresi


Kelebek yumurtasının içinde ortalama 3 gün içinde oluşum tamamlanır. Her yumurta içinde bir tırtıl gelişir. Tırtıllar birkaç günde yumurtadan çıkmaya hazır duruma gelir.

Tırtıl, ısırarak yumurtasında bir delik açar ve dışarı çıkar. Bütün tırtılların 16 adet bacağı vardır. Öndeki altı bacağı sert ve sivridir. Bu bacaklarıyla yiyecekleri tutarlar. Diğer bacaklar kalındır. Bu bacaklarda bitki saplarına ve ince dallara sıkıca tutunmayı sağlayan vantuzlar vardır.

Tırtıllar hareket etmek için gövdenin ön kısmını ileri uzatır. Sonra arka kısmı havaya kalkar ve ileri doğru hareket ederek ön kısmına yaklaşır.

Tırtıl Ne Yer?

Tırtıllar yaprak ve bitki parçaları yer. Tırtılların çeneleri çok güçlüdür. Bir yaprağı saniyeler içinde yerler. Tırtıllar kısa sürede o kadar çok şişmanlar ki derileri iyice gerilir ve yırtılmaya başlar. Tırtılların çoğu, derileri 4 kez değiştirir ve her seferinde desenleri daha ilginç olur.

Tırtıllar Kendilerini Nasıl Korur?

Bazı kuşlar ve böcekler tırtıllarla beslenmektedir.Tırtılların yavaş hareket eden ve çok yemek yiyen canlılar olmasına rağmen nasıl kendilerini savundukları çok merak edilmektedir. Tırtılların çok başarılı savunma mekanizmaları bulunmaktadır.

Tırtıllar rahatsız edildiğinde başından boynuza benzeyen çıkıntılar çıkar. Bunlara dokunulduğunda tırtıl kötü bir koku yayar. Bu kötü koku avcıyı kaçırır. Tırtılların vücudu dikenlerle kaplıdır. Dikenlerine dokunulduğunda yanma hissi beren bir madde yayar. Böylece düşmandan korunmuş olur. Bitkilerin arasında hareketsizce bekleyen tırtıllar kamufle olurlar.

Pupa Evresi


Pupa, kelebeğe dönüşürken tırtılın çevresinde oluşan sert kılıfa verilen isimdir. Tırtıl hızlı beslenme sayesinde pupa örmeye hazır hale gelir. Kendi ağzından salgıladığı bir madde sayesinde kozasını örer ve yaklaşık 14 gün sonra artık kelebek halini alarak pupayı deler ve dışarı çıkar.

Artık kelebek olarak yaşam döngüsünü sürdürmeye hazır bir kelebektir.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url