Hastalıklara En Dayanıklı Tavuk Cinsi Hangisidir?

Eğer hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsi hangisidir sorusu aklınızı kurcalıyorsa en doğru adrestesiniz.

Hobi ya da ticari anlamda tavuk yetiştiriciliği yapmak isteyen bir çok kişinin aklında aynı soru çalkalanıyor. Yumurta satmak ve para kazanmak için bir kümes kuracağız, tavuk hem çok yumurtlasın hemde hiç hasta olmasın istiyoruz. Aynı durum evinin bahçesinde kendi yumurtasını kendi kümesinde üretmek isteyenler içinde geçerli.

Peki hiç hasta olmayan ya da hastalıklara daha çok dayanıklı tavuk ırkları bulunuyor mu ? Gelin şimdi sorunun cevabını hep birlikte bulalım.

Hastalıklara En Dayanıklı Tavuk Cinsi Hangisi?


Öncelikle şunu net olarak söylemeliyim; hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsi diye kesin bir şey yoktur arkadaşlar. Ama ülke ilkim koşullarına daha dayanıklı tavuk ırkları bulunmaktadır.

  • AtakS: Yerli hibrit yumurtacı ırk Ataks tavuklar ülkemizin iklim koşullarına ve arazi şartlarına dayanıklıdır. Gezen tavuk sektöründe faaliyet gösteren bir çok işletme bu ırka ait yumurtaların satışını yapmaktadır.
  • Astrolop: Almanya menşeili Astrolop ırkı hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsleri arasında olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde bu ırkın saf halini bulmak oldukça zor ama imkansız değil. Eğer astrolop beslemek istiyorsanız öncelikle ırkın saf özelliklerini araştırın ve güvenilir bir kanaldan satın alın.
  • Pleymut: Daha önce kümesimde beslediğim hem yumurta hem etlik kombine olan ve hastalıklara dayanıklı bir diğer ırk. Dezavantajı çok yem yemeleri ve biraz saldırgan olmaları, toplum tavuk üreticileri Ankara çillisi olarak bilinen bir türü Pleymut olarak pazarladıkları için bu ırka ait kanatlı satın alırken dikkat edilmesini tavsiye ederim.
  • Rır / Rhode Island Red: Ülke şartlarına çok iyi adapte olmuş bir diğer ırk ise Rır Bana göre tek dezavantajı çok gurk olmaları. Daha önce beslemiş olduğum bir ırk olduğu için hobi kümeslerine çok uyumlu olduğunu söyleye bilirim. Ama her kahverengi tavuk Rır değildir alırken ırk standartlarına uygun olup olmadığına dikkat edin.

Bir tavuk ırkının ülke hava ve arazi koşullarına uygunluk göstermesi hiç hasta olmayacağı anlamına gelmez. Tavuklara sağlıklı şekilde bakmanız için uymanız gereken bir çok durum bulunmaktadır.

Hastalıklara Dayanıklı Tavuk Yetiştirmek için Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir hevesle pazardan satın alınan ya da köydeki komşunun kümesinden evinizin bahçesine yerleştirdiğiniz tavukların günler içinde ölümünü izlemişsinizdir. Bunun daha acısı tavukların olduğu mevcut bir kümese farklı bir kümesten tavuk getirerek gerçekleşir. Muhtemelen sonradan alınan kanatlı hastadır ve yeni kümese bu hastalığı taşıyarak tüm kanatlıların ölümüne sebep olur.

Bu durumu yaşayan hobi tavuk yetiştiricileri şöyle bir açıklama yapıyor; tavuk hassas bir hayvan, büyüdüğü kümesteki şartlara alışıyor be bağışıklık kazanıyor ve siz bu tavuğu başka kümese koyduğunuzda yeni mikroplarla karşılaşıyor ve bu durum ölüme sebep oluyor. Bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen benimde kendi edindim tecrübeler bunu doğruluyor. Eğer kendi imkanınız varsa kendi tavuklarınızı yetiştirin.

Hastalıklar için Aşı Programı Uygulayın

Göçmen kuşlar, yerel kuşlar, bakımsız kümes aracılıyla tavuklara bulaşan bir çok viral hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklardan korunmanın en garanti yöntemi aşı programlarını titizlikle uygulamaktır.

Başlıca bilinen hastalıklar:

  • Newcastle (Yalancı Veba),
  • Marek, Gumboro,
  • Enfeksiyöz Bronşit,
  • Eds hastalığı,
  • Çiçek hastalığı.

Bu hastalıklardan tavukları korumak için aşı takvimini uygulamanız gerekmektedir. Civcivler ilk günden itibaren aşılanmaya başlanır ve tüm aşı programı bittikten sonra ortalama 2 ayda bir tekrarlanır. Canlı aşılar ve nötr aşılar bulunmaktadır. Uygulama ve gerekli bilgi için lütfen bir veteriner hekime başvurun.

Bakımsız Kümesler Tavukları Hasta Ediyor

Uzun süre temizlenmeyen kümesler tavukları kolaylıkla hasta edebilir. Özellikle tavukların birikmiş pislikle temasını kesmek gerekmektedir. Sürekli biriken pislik içinde yaşayan dar ve hava almayan kümeslerde üst solunum yolu hastalıkları ve yüksek ölümler görülmektedir.

Kümes belirli bir program içinde temizlenerek dezenfekte edilmeli, altıklar değişmeli ve ekipmanlar yıkanmalıdır. Hastalıklara en dayanıklı tavuk cinsi, aşı programı uygulanan, temiz ve refah kümeslerde bakımı yapılan, kaliteli beslenen tavuklardır.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url