Gurk Tavuk Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Gurk tavuk nedir ve gurk tavuk nasıl anlaşılır, soruları aklınızı kurcalıyorsa en doğru adrestesiniz. Tavuk yetiştiriciliğine yeni başlayanlar daha önce gündelik hayatta duymadıkları terimleri duyabiliyor. Gurk'da onlardan bir tanesi.

Yapılan son araştırmalara göre tavuklar yaklaşık 8000 yıldan beri bu dünyada insanlarla bir arada yaşıyor. Tavukların günümüze kadar gelebilmesini ise kuluçkaya yatarak doğal yollarla rahatlıkla üreyebilmesine borçluyuz. Gurk kelimesiyse ülkemizde üremeye hazır tavuk anlamında kullanılan kalıplaşmış bir kelime.

Daha detaylı bir anlatım için şimdi hep birlikte gurk tavuk nedir ve gurk tavuk nasıl anlaşılır sorularına cevap bulalım.

Gurk Tavuk Nedir?

Gurk tavuk kelimesi, kuluçkaya yatmaya hazır olan tavuklar için kullanılmaktadır. Tavuklar üremek için biriktirdikleri yumurtaların üzerine yatarak 21 gün süren kuluçka dönemine girerler. Bu döneme giren tavuklara halk arasında gurk tavuk denilmektedir.

Bu dönemde tavuk yeni yumurta yapmaz ve sağlıklı civciv yetiştirmek üzre yumurtalarıyla ilgilenir. Ayrıca özel ilgi ve bakım gerektirir. Bir önceki makalede "gurk tavuk altına kaç yumurta konur" sorusuna cevap vermiştik, şimdi kümes de ki tavuğun kuluçka dönemine grip girmediğinden nasıl emin olabiliriz, bunları inceleyelim.

Gurk Nasıl Anlaşılır?

Tavuklar kuluçkaya yatma eğilimi göstermeye başladıkların da, yani halk arasında bilinen adıyla gurk döneminde bir takım farklılıkları da gözlemlenebilir.

  1. Follukta bulunan yumurtaların üzerine yatarlar ve korumacı davranırlar.
  2. Tavukların kırmızı renkte ibikleri bulunur. Bu dönemde ibik yavaş yavaş pembeleşir ve kırmızılık giderek azalır.
  3. Vücut ısıları yükselir. Tavuğa dokunduğunuzda bariz sıcaklık hissedilir.
  4. Tüyleri kabarık ve saldırgandır. Gurk tavuklar genellikle saldırgan tavırlar sergiler ve tüyleri kabarıktır.
  5. Gurk ve buna benzer anormal sesler çıkartırlar.
  6. Yumurta üzerine yatar ve kovsanız dahi size karşılık verme pahasına yumurtaları terk etmezler.

Yukarıda belirtilen farklılıkları kümesinde gözlemliyorsanız tavuğa gurk olmuş teşhisini koyabilirsiniz. Şimdi "Gurk tavuk bakımı" bağlantısını tıklamanın ve daha fazlası için kolları sıvama vakti gelmiş demektir.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url