Gurk Tavuk Neden Yumurta Kırar?

Gurk tavuk neden yumurta kırar ve gurk tavuğun yumurta kırmasını nasıl engellenir sorularına cevap arıyorsanız doğru adrestesiniz.

Hobi kümes sahipleri ilk kez gurka yatan tavuklarda karşılaştığı en büyük problemlerden bir tanesi gurk tavuğun kuluçkalık yumurtaları kırıp yemesidir. Can sıkıcı bu durumla baş etmek mümkün. Ama önce sebebini teşhis etmek ve ona göre tedavi uygulamak gerekmektedir. Şimdi hep birlikte gurk tavuk neden yumurta kırar ve yer inceleyelim.

Gurk Tavuk Neden Yumurta Kırar?

Bir heyecanla gurka bastırılan tavuğun günden güne altındaki yumurtaları kırması ve yemesi moral bozan bir durumdur. Tavuklar bir çok nedenle yumurta kırar ve yer. Sebepleri inceleyelim ve kendi kümesinde olabileceğini düşündüğünüz sebepleri teşhis ederek tedavi uygulayın.


Gurk tavuk neden yumurta kırar ve sebepleri nelerdir;

  • Stresli kümes ortamı.
  • Yüksek parlaklıkta ve uzun saatlerce ışığa maruz kalmak.
  • Kalsiyum eksikliği.
  • Yetersiz besin, kötü rasyona sahip tavuk yemi.
  • Can sıkıntısı.
  • Geçmişte edinilen yumurta yeme alışkanlığı.

Sebepleri öğrendiğimize göre artık tedaviyi nasıl uygulamalıyız, yumurta kıran gurk tavuk nasıl vazgeçirilebilir inceleyelim.

Yumurta Kıran Gurk Tavuk Nasıl Vazgeçer?

Gurk tavuk yumurta kırdığında, halk arasında boş ya da gelişim göstermeyen kuluçkalık yumurtanın yendiği düşünülür. Bu inanış maalesef yanlıştır. Gurk tavukların gelişim gösteren canlı yumurtaları kırıp yedikleri gözlenmiştir. Peki gurk tavuk yumurta kırmaktan nasıl vazgeçer?

  • Stresli kümes ortamı: Gurk tavuk için stresten, kalabalıktan uzak ayrı bir bölme yapın ve orada kuluçka dönemini bitirmesini sağlayın. Ekstra yem ve suyu önüne koyun. Bu değişiklik yumurtayı kırmasını engelleyecektir.
  • Yüksek ışık: Yüksek miktarda uzun süre aydınlığa maruz kalan tavuklar strese girer. Özellikle kuluçka döneminde tavuğu karanlık bir ortam sağlayın. Yem ve su içmesi için arada ışığı yakmayı unutmayın.
  • Yetersiz besin ve kalsiyum eksikliği: Sadece arpa, mısır ya da buğdayla beslenen tavuklarda vitamin, kalsiyum, selenyum eksikliği görülür. Kalsiyum eksikliği giderilmesi için yumurta kabuğu ezilerek tavuğa verilebilir. Ayrıca pirinç kalsiyum kaynağıdır. Vitamin eksikliği için multivitami takviyesi ve kaliteli rasyona sahip yem alınması tavsiye edilir.
  • Can sıkıntısı: Tavuk sürekli yattığı yerde canı sıkılarak etrafı gagalar. Kuluçkalık yumurta gagalanır ve kırılabilir. Bu nedenle gurk tavuk karanlık bir bölümde bekletilmesi tavsiye edilir.
  • Alışkanlık: Yumurta yeme alışkanlığına sahip olan tavuk gurk olduğunda yumurtaları kırarak yemeye devam eder. Bu durumda genellikle baş etmek zordur. Tavuklar içgüdüsel olarak kuluçkaya yatar ve her tavuk kaliteli gurk dönemi geçiremez.

Gurk tavuk neden yumurta kırar sorusuna cevap bulabileceğiniz içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için saltbilgi.com'u takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url