A'dan Z'ye Gurk Tavuk Bakım Rehberi

Gurk tavuk bakım rehberi ve hakkında sıkça sorulan soruları derlediğimiz içeriğe hoş geldiniz. Bu içerikte a'dan z'ye gurk tavuk bakımıyla ilgili tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Tavukların kuluçkaya yatması, hobi kümes sahiplerini genellikle sevindirir. Çok sık gurk çıkan kümeslerde bu durum yorucu olmaya başlaya bilir. Eğer kümesinizde bir gurk tavuk varsa ilk 21 gün ve civcivler çıktıktan sonraki günlerde neler yapmalısınız hep birlikte inceleyelim.

Gurk tavuk, tavuğun kuluçka dönemine girmesine halk arasında verilen isimdir. Aslında her kanatlı hayvan gurk olur. Tavuklarda bu süreç 21 gün sürmektedir.

A’dan Z’ye Gurk Tavuk Bakım Rehberi

Kümesi açtınız ve tavuğun kuluçka dönemine girmeye hazır olduğunu fark ettiniz. Bu saatten sonra tavuğu vazgeçirmek istemiyorsanız ona özel bir ayarlayıp kuluçka dönemini stres yaşamadan sağlıklı şekilde bitirmesini sağlamalısınız.

Bu dönemde tavuğun davranışları değişir, fiziksel değişimler görülür. Vücut ısısı yükselir, ibik rengi değişir, gurk sesi çıkartır, tüyleri kabarık ve agresif bir tavır sergiler. Eğer gurk tavuğun girmiş olduğu 21 günlük kuluçka dönemi başarılı geçerse sonunda civcivler çıkar ve artık 2. evre olan civciv büyütme dönemine girilir. Eğer kümesinizde gurk tavuk varsa ilk günden itibaren neler yapmalısınız onları inceleyelim.

Gurk Tavuk Kümesi Oluşturun

Tavuklar çok çabuk strese girebilen canlılardır. Stres tavuklar üzerinde ölüme giden problemler oluşturur. Bu nedenle gurk tavuk için stres ortamını azaltmalıyız. Ona özel süit kümes hazırlamaya başlayın.

Hazırlayacağınız gurk tavuk kümesi fare, yılan, kedi ve köpek saldırılarına karşı dayanıklı olmalıdır. Kümesin hiç ışık almıyor olması tavsiye edilir. Kümes içine, bir adet içi saman dolu kasa folluk, tavuk için yem ve su konulmalıdır.

Gurk Tavuğu Zararlılardan Arındırın

Tavuklarda bit çok zararlıdır. Zamanla tavuğu zayıflatır ve kurutur. Gurk tavukta ise bit ölümcüldür. 21 gün sabit yatacak olan tavukta bit çok yayılır ve tavuğun ölmesine sebep olur. Eğer sağlıklı kuluçka dönemi geçirmek istiyorsanız tavuğu ve tavuğun gurka yatacağı alanı öncelikle bit ilacıyla temizleyin. Kuluçka döneminde ara ara bit kontrolü yapmaya devam edin.

Gurk Tavuk Yumurta Seçimi ve Dizilimi

  • Kuluçkalık yumurta seçimi bu dönemin başarılı geçmesi için hayati önem taşır. Seçeceğiniz yumurtalarda aramanız gereken özellikler şunlardır.
  • Kuluçkalık yumurtanın döllü olması gerekir.
  • Kuluçkalık yumurtanın bayat olmaması gerekir.
  • Çok büyük olmamalıdır.
  • Çok küçük olmamalıdır.
  • Yumurta çatlak olmamalıdır.
  • Yapısı anormal olmamdır.
  • Yumurta kabuğu çok ince olmamalıdır.
  • Yumurta dışkı pisliği olmamalı gerekirse kuru bezle silinerek temizlenmelidir.

İlgili içerik : Gurk Tavuk Kaç Yumurtaya Yatar?

Gurk Tavuk Günlük Bakım Rutini

Geri planda olan tüm gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra gurk tavuğu artık yatırabilirsiniz. 21 gün sürecek olan kuluçka döneminde tavuk ortalama 24 saat boyunca yumurtaların üzerinde yatacaktır.

Gurk tavuk nasıl beslenir?

Yem yeme, su içme ve dışkı yapma konusunda gurk tavuklar yardıma ihtiyaç duyar bu nedenle her gün 1 defaya mahsus olmak üzre gurk tavuk folluktan alınarak gezinti yapması için 10 ile 15 dakika arası süreyle kaldırılmalıdır.

Yem, su ve dışkı ihtiyacını gören gurk tavuk 10 dakika sonunda tekrar yumurta üzerine bastırılır. Kendisi gidip yumurtaların üstüne yatacaktır. Bu rutin günlük olarak devam ettirilir.

Gurk Tavuk Yumurta Kontrolü

Kuluçkaya konulan yumurtalar 10. gün doluluk kontrolü yapılmalıdır. Boş yumurtalar bozulduğu için kolay kırılır ve folluğu kirletir. Ayrıca bozulan yumurtalar kötü koku yayar ve dolu yumurtalara zarar verebilir.

Yumurta kontrolü, karanlıkta, telefon flaşıyla yapılabilir. Yumurtanın sivri ucundan tutulan ışık karanlıkta yumurta içerindeki gelişimi görmenizi sağlar. Boş yumurtalardan ışık rahatlıkta geçer ve sadece yumurta sarısı görülür.

Gurk Tavuk Civciv Çıkımı

Gurk tavuk altına çıkım başladıktan sonra tüyleri kuruyan civcivlerin beslenmesi başlar. Tavuk civcivlerini sürekli yem yemeye teşvik eder. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, civcivler ilk su içmeli ve suyun içine bir defaya mahsus şeker katılmadır.

Su içen civcivlere yem 12 saat sonra verilir ve bu sayede civcivlerin isal olması, popo’da dışkı kuruması engellenir. Bu evreden sonra artık geri kalan tüm bakım gurk tavuk tarafından yapılır. Siz sadece taze su ve yem sağlayın yeterlidir.

Gurk Tavuk Yem Yemiyor

Tavuklar kuluçka dönemine girdiklerinde günlerinin büyük vaktini yumurta üzerinde geçirirler hatta hiç kalkmak istemezler. Gurk tavuğun yem yemesi için onu yumurtalardan uzak bir alana taşımanız ve orada yem su vermeniz gerekir.

Bir kaç defa bu işlem uygulandığında tavuk duruma alışır ve zorluk çıkarmaz. İşlem süresi 10 dakika üzerine çıkmamalı, yumurtaların soğumasına müsaade edilmemelidir. 10 dakika sonunda tavuk kendi kümese giderek yumurtaların üzerine tekrar yatar.

Gurk Tavuk Yumurtadan Kalkarsa Ne Yapılır?

Bazı tavuklar ilk başta kuluçkaya yatmaya çok hevesli görülürler. Ama kuluçka dönemi bitmeden kalkarlar ve gurk tavuk yumurtaya yatmıyor sorunu oluşur. Bu durumda yapılacak pek bir şey yoktur.

Eğer varsa yumurtalar kuluçka makinesine konulur. Başka gurk tavuk varsa yumurtalar onun altına konulabilir. Bu durumla karşılaşmamak için ilk defa gurk olan tavuklar sahte yumurtayla bir hafta denenmelidir.

Gurk Tavuk Nasıl Vazgeçer?

Bazı dönemlerde çok fazla tavuk aynı anda gurk olur. Yer ve bakım sıkıntısından dolayı, gurk olmuş tavuk nasıl vazgeçer sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Bu durumdan tavukları vazgeçirmek mümkün olmasına rağmen sıkıntılı bir süreçtir.

  • Folluk üzeri örtün ve yumurtaların üzerine yatmasını engelleyin.
  • Bol horozlu kümese bırakın.
  • Gerekirse gün içinde kümese girmesini engelleyin.
  • Dondurulmuş yiyeceklerle besleyin.
  • Sadece yem ve su olan kapalı tel kafese koyun.

Gurk tavuğu vazgeçirmek için suya sokmak zararlı olacaktır. Eğer yukarıdaki işlemleri sırasıyla denerseniz bir zaman sonra kuluçkaya yatmak istemeyecektir.

Tavuklar Ne Zaman Gurk Olur?

Tavuklar üremek için gurk olurlar. Bunun için havanın ısınması, gün saatlerinin uzaması gerekir. Civcivlerin hayatta kalması için gerekli sıcaklığın sağlanıyor olması gerekir.

Tavuklar en çok ilk bahar aylarında gurk olurlar. Yaz ve sonbahar aylarında gurk olan tavuklar kümes de görülür.

Tavuğun Gurk Olması için Neler Yapılır?

Tavukları zorla gurk yapmak mümkün değildir. Tavuğun gurk olması, içgüdüsel ve hormanel bir durumdur. Bu nedenle tavuk hazır olduğunda gurk olacaktır. Genellikle yeni yumurtaya giren tavuklar gurk olmaz.

İkinci yumurta dönemine giren tavuklar genellikle daha sık gurk olur. Stresten uzak, sağlıklı beslenen ve gerekli iklim şartları sağlandığında tavuklar genellikle kendiliğinde gurk olacaktır. Tavuğun gurk olması için maya yedirmek, pul biber yedirmek ya da acı yedirmek ÇÖZÜM DEĞİLDİR.

Gurk tavuk hakkında detaylı bilgiler içeren makalenin sonuna geldik. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. Yorum yazarak soru paylaşabilirsiniz.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url