Gurk Tavuk Altına Kaç Yumurta Konur?

Yeni tavuk yetiştiricilerine yardımcı olmak amacıyla gurk tavuk altına kaç yumurta konur ve kuluçkalık yumurta seçimi nasıl yapılırr, sorularına cevap olacak bir makale hazırladım.

Tavukların girmiş olduğu 21 günlük kuluçka döneminde dikkat edilmesi gereken bir çok husus bulunuyor, yumurta sayısı ve seçimi bunlardan sadece ikisi. Gurk tavuk altına konulacak olan yumurta sayısı ve sayısı gurk dönenimi baştan sona etkileyecek bir faktördür. Bu nedenle içerikte yazan bilgileri lütfen dikkate alın ve aklınıza takılan soyuları yorum yazarak bizimle paylaşın.

Gurk Tavuk Altına Kaç Yumurta Konur?


Gurk tavuk altına kaç yumurta konması gerektiği tavuğun türü ve boyutuna göre değişmektedir. Örneğin ufak bir tür olan ispenç tavuğuna 4 ile 5 yumurta konula bilirken ortalama bir köy tavuğunun altına 9 ile 11 yumurta arası konulabilir.

Gurka yatan tavuk, yumurtaların üzerine oturduğu zaman hepsini tüyleriyle kapatıyor olmalı. Tavuk arada yumurtaları döndürerek yerlerini değiştirir ve eşit miktarda hepsinin ısını korur. Eğer olması gerekenden fazla yumurta konursa civciv oluşumunda ciddi problemler oluşur. Az olsun sizin olsun riske atmayın ve ortalama 11 yumurta koyarak riski düşürün.

Kuluçkalık Yumurta Seçimi Nasıl Yapılır?

Tavuk gurk olmadan önce yumurta biriktirme sürecine girer. Bazı tavuklar kümes folluğunu tercih etsede gezen tavukların kuytu köşelere yumurta biriktirmesi yaygındır. Tavuk hazır olduğunda olduğunda bir anda folluğa yatar ve gözden kaçarsa belkide bir kaç gün yumurtaların üzerine yatmış olur.

Bu durumda sonradan ekleyeceğiniz yumurtalar geç çıkacaktır, gurk tavuk ise ilk çıkan civcivden sonra ortalama 12-16 saat daha kuluçkada yatmaya devam eder. Eğer bir kuluçka makineniz yoksa geride kalan yumurtalar için çıkım zor ihtimaldir.

Kayıplar yaşamamak için gurk tavuğun üzerine yatacağı yumurtaların hepsini folluğa aynı anda koymaya dikkat edin.

Kuluçkalık yumurta seçimi nasıl yapılmalıdır:

  • Yumurtanın boyutu ne çok iri, nede çok küçük olmamalıdır.
  • Yumurtanın bilinen standart şeklinde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Pis ve lekeli yumurtalar mümkünse konulmamalıdır. (pis yumurtalar hafif nemli ve temiz bir bezle silinerek konula bilir)
  • Kuluçkalık yumurta daha önce, çok sıcak ya da çok soğuk bir ortamda beklememiş olmalıdır.

Kuluçkalık yumurta seçimi yaparken yukarıda ki 4 hususa dikkat ederseniz civciv çıkışları daha başarılı olacaktır. Gurk tavuk altına kaç yumurta konur ve kuluçkalık yumurta seçimi nasıl yapılır sorularına cevap bulabileceğiniz içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url