Fare Tırmanabilir mi: Yataklar ve Duvarlar Ne Kadar Güvenli?

Fare tırmanabilir mi sorusuna detaylı cevap bulabileceğiniz bir makale hazırladım. Özellikle fare yatağa tırmanır mı, fare duvara tırmanabilir mi gibi soruları çok alıyoruz. Bunları detaylı şekilde incelemeye karar verdik.

İnsandan sonra dünyada hayat sürdüren ve en kalabalık nüfusa sahip olan canlı olarak fareler gösteriliyor. İnsan ve fare ikilemi tarihte bir çok kez zararlı salgınlara neden olmuş ve insan hayatını günümüzde de tehdit etmeye devam etmektedir.

Gerçekten fareler tırmanabilir mi, fındık faresi ve lağım faresinin hareket kabiliyeti nedir ve insana karşı ne kadar zararlıdır şimdi gelin hep birlikte inceleyelim.

Fare Tırmanabilir mi?

Fare tırmanabilir mi sorusu ve konu hakkında alt türev sorularla karşılaşıyoruz. Merakınızı gidermek adına bu konuyu video ve resimlerle detaylıca ele aldık. En çok merak edilen bir diğer soru fare yatağa tırmanır mı ve fare duvara tırmanabilir mi?

Farelerin harekat kabiliyetleri çok yüksektir. Ön pençeleri ile kavrar ve arka ayakları ile destek alarak bir çok zemine rahatlıkla tırmana bilir. Gelin şimdi sorulara daha detaylı cevaplayan kısa bilir video izleyelim.

Farenin tırmanma kabiliyetini 4 dakikalık videoda gözlemeniz mümkün. Pençeleriyle kavraya bildiği kaygan metal borulardan dahi rahatlıkla tırmandığı ve bir akrobat gibi gezindiğini gözlenmeye bilirsiniz.

Fare Yatağa Tırmanır mı?

Üzülerek söylemeliyim ki eğer uyuduğunuz evde bir fare varsa kesinlikle o fare yatağa tırmana bilir. Yere temas eden yatak örtüsü ve kumaş türü malzemeler farelerin çok rahat tırmanmasına olanak sağlar. Bir fındık faresi yerden ortalama 80 santim yükseğe fırlama kabiliyetine de sahiptir. Eğer evinizde bir fare olduğundan şüpheleniyorsanız kesinlikte önleminizi almadan yatmayın.

Fare yatağa tırmanır mı ve fare yatağa çıkar mı sorusunun altında aslında insanların uyurken fare saldırısına maruz kalma korkusu yatmaktadır. Uyurken fare saldırısına uğrayan insanlar bulunmaktadır ama bu durum çok nadir gözükmektedir ve genel olarak Lağım faresi saldırısı sonucu olmuştur.

Neden fare yatağa tırmanır mı sorusuna kesinlikle evet dememizin sebebi yukarıda videoyu izlediyseniz anlamışsınızdır. Eğer fare evdeyse ve yatağa tırmanmak istiyorsa onu yakalamadan engellemek neredeyse imkansız sayılır.

Uzmanlar fındık faresinden ziyade çok aç kaldıklarında lağım farelerin insanların yumuşak dokularını yiyebileceğini doğrulamıştır. Her yıl basında farenin yediği bebek manşetleriyle yatağında uyurken fare tarafından saldırıya uğrayan bebeklerin haberleri yapılmaktadır.

Fare Duvara Tırmanabilir mi?

Fare duvara tırmanabilir mi ve fare düz duvara tırmanabilir mi olarak iki farklı soruyu bu başlık altında net bir şekilde cevaplamak istiyorum. Öncelikle "fare duvara tırmanabilir mi" sorusuna kesin olarak evet tırmana bilir diyebilirim.

Yukarıdaki videoda açıkça görüldüğü gibi fındık faresi evin dış duvarından tırmanarak eve girecek bir nokta arıyor. Ayrıca tırmandığı nokta yerden neredeyse 5 metre kadar yüksek. Zemin müsait olduğu taktirde fareler çok daha yükseklere de tırmana bilir.

Fare düz duvara tırmanabilir mi sorusunun cevabı ise kesinlikle "tırmanamaz" diyebiliriz. Düz tutunması zor ve tırmanmak için bitişiğinde yardımcı aksesuar (kablo, boru, oluk vb.) olmayan duvarlara kesinlikle tırmanamaz.

İlgili içerik : Eve Fare Girmemesi için Ne Yapmalıyım?

Farenin Tırmanması Nasıl Engellenir?

Fare genel olarak her türlü zemine tırmana bilen hakaret yeteneği çok gelişmiş bir kemirgendir. Farenin tırmanmasını engellemek yapılacak olan köklü değişimlerle ancak mümkündür. Farelerin 4 adet pençesi, her pençeye ait 5 adet parmak ve her parmak ucunda sivri tırnakları bulunmaktadır. Bu pençelere ait parmak dizilimi bir nesneyi kavramak, tutmak için tasarlanmış aynı zamanda hızlı koşmalarına ve hızlı tırmanmalarına da olanak sağlamışlardır.


  • Farenin duvarlara tırmanmasını engellemek için delikli, kademeli ve yüzeyi tutunabilir şekilde dekoratif inşa etmekten kaçının. Düz ve pürüzsüz duvarlara farenin tırmanması mümkün değildir.
  • Duvar üzerinden giden kablolar farelerin tutunarak aynı bir Ninja gibi tırmanmasına sebep olur. Bu nedenle duvar dışında kullanılan kabloları duvar içinden kullanmaya özen gösterin.
  • Duvar dibinden giden su boruları. Bu borulara tutunarak tırmanan fareler çok yüksek katlara gizlice tırmanarak penceresinden eve girebilir.
  • Duvarlara yakın ağaç ya da duvara yapışık sarmaşıklar. Bu tarz bitki ve ağaçlar farelerin tırmanmasına olanak sağlar.
  • Duvar kağıdı döşenmiş bir evin duvarlarında fareler rahatlıkla gezinebilir.

Farenin duvara tırmanmasını engellemek için zeminin tamamen pürüzsüz mümkünse yağlı kaygan bir boyayla boyanması tavsiye edilir. Duvarın bitişiğinde kablo, boru, sarmaşık çiçekler ve benzeri ürünlerin duvara yapışık halde bulunmaması önemlidir.

Farenin Yatağa Tırmanması Nasıl Engellenir ?

Eğer yattığınız odada fare olduğuna eminseniz yattığınız yatağa tırmanmayı engellemeniz mümkün değildir. Fareler ayrıca boyutlarının yaklaşık 5 katı yükseğe sıçraya bilir. Ama genel olarak fareler insanlarla direkt temas etmekten çekinirler yine de önceliğiniz fareyi evden uzaklaştırmak olmalıdır.

Önlem olarak ışığı açık bırakabilir ve yüksek sesle televizyon ya da müzik açabilirsiniz. Fareler gece ve tamamen sessizlikte harekete geçtikleri için bu geçici bir önlem olabilir.

Fotoğraflarla Fare Tırmanabilir mi?

Fare tırmanabilir mi sorusuna cevap niteliğinde bulduğum tüm fotoğrafları aşağıda inceleye bilir bu sayede yaşam alanınızda gerekli düzenlemeyi yapabilirsiniz.





Fare tırmanabilir mi sorusuna detaylı cevap bulduğumuz makalenin sonuna geldik. Makalede faydalandığımız video ve resim kaynaklarının hepsi internet havuzundan temin edilmiştir. Daha fazlası için lütfen diğer makaleleri takip edin.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url