En iyi Çilek Fidesi Hangisi?

En iyi çilek fidesi hangisi sorusuna detaylı bir liste halinde cevap bulmaya hazır mısınız? Ticari ve hobi çilek yetiştiriciliğinde en iyi çilek cinsini kullanmak çok önemlidir.

Ticari çilek yetiştiriciliğinde hasat zamanında alınacak verimi lezzetten ön planda tutulmaktadır. İş, bu hal aldığında ise pazardan alınan çileklerin lezzeti biz tüketicileri tatmin etmemektedir.

Bu içerikte, ticari ve evde saksıda, balkonda ya da küçük bahçelerde yetiştirilmek üzere en lezzetli, en iyi çilek çeşitleri özelliklerini bulabilirsiniz. Şimdi hep birlikte en iyi çilek fidesi hangisidir inceleyelim.

En İyi Çilek Fidesi Hangisi ve Özellikleri Neler?

Çilek çeşitlerinin kendine has özellikleri ve lezzeti bulunmaktadır. Bu başlık altında yetiştirebileceğiniz en lezzetli, en iyi çilek fidesi ve tohumlarından bahsedeceğiz.

  • Osmanlı çilek fidesi: Karadeniz Ereğli'ye özgü kralların çileği.
  • Dağ çileği fidesi: Orman ve çalılık alanlarda bulunan yabani çilek cinsi.
  • Alp çilek fidesi: Küçük, alp yaban çileği türü.
  • Albion çilek fidesi: Nötr Gün, yediveren çilek fidesi çeşidi.
  • Şarlot çilek fidesi: Ticari yediveren çilek çeşidi.
  • Portala çilek fidesi: Ticari ve hastalıklara dayanıklı, 3 kiloğram verimli çilek çeşidi.

Albion Çilek Fidesi: Özellikleri ve Lezzeti

En iyi çilek fidesi hangisidir sorusuna ticari cevap arayanlar özellikle albion çilek fidesini tercih edebilir. Bu çileğin özellikleri hem ticari hemde hobiciler için uygundur. Nötr gün, yani gün ışığının uzunluğu yada kısalığından etkilenmez.

Albino, yediveren çilek fidesi çeşitleri arasında en lezzetli aromaya sahip olanıdır. Meyvesi diri ve raf ömrü diğer cinslere nazaran uzun. Gündelik yemeye, pasta, kek, puding gibi tatlı yapımına uygundur. Dondurulmuş olarak satışı yapılmaktadır.

Şarlot Çilek Fidesi: Ticari ve Evde Yetiştirme İçin İdeal

Şarlot çilek fidesi çok verimli, nötr gün, yediveren çilek fidesi çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülke iklim şartlarına yatkındır. Albion arasında çok benzerlik gösterir. Albion nazaran daha yüksek rakımlarda daha iyi verim alınabilir.

Açık alanda, mevsim şartlarına göre ortalama 7 ay hasat edilir. Sera gibi kapalı alanda 12 ay hasat edilebilir.

Portala Çilek Fidesi: Yıl Boyunca Meyve Veren Bir Seçenek

En verimli çilek fidesi hangisi, sorusuna kesinlikle Portala cevabını verebilirim.Portala, gün nötr bir çilek çeşididir. Bu, yılın her mevsiminde meyve verebileceği anlamına gelir.

Portala çilek fidesi, her türlü toprakta yetişebilen, güçlü çiçeklenmesi olan, meyve büyüklüğü ve rengi iyi olan bir çilek fidesidir. Değişik bölgelere uyum sağlayabilir ve bitki başına 3 kilograma kadar meyve verimi alınabilir. Meyveleri tatlı, sulu ve aromalı olan, lezzetlidir. Örtü altı ve açık tarla yetiştiriciliğine uygundur.

Osmanlı Çilek Fidesi: Tarihi Bir Lezzet

Eğer hobi bahçesinde, kendi tüketiminiz için bir çilek fidesi çeşidi arıyorsanız, Osmanlı çileği tam size göre. Krallara laik lezzeti ile kültürel bir miras. Yumuşak, lezzetli ve kokulu bir aromaya sahiptir. Etli ve suludur. Taze yemelik, reçel ve pasta yapımında rahatlıkla kullanılabilir.

Mayıs sonu hasat edilir, hasat haziran sonuna kadar devam eder. Sulu ve nazik yapısından dolayı ortalama 20-30 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Raf ömrü bu nedenle çok kısadır. Ticari yetiştiriciliği çok zordur.

Dağ Çileği Fidesi: Doğadan Sofranıza En Tatlı Seçenek

Genellikle Karadeniz dağ çileği ya da yaban çileği olarak bilinir. Ticari olarak yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Tatlı ve kokulu aromaya sahiptir. Karadeniz'de reçel yapımında ve hemen tüketilmek üzere dağlardan toplanır. Ebat olarak çok küçüktür, bir çay kaşığını anca doldurur. Tohumu alınarak üretimi yapılabilir. Benim kişisel düşüncem en tatlı çilek cinsi. Dağ çileği yediğiniz zaman diğer çileklerin tadını bir daha beğenmeye bilirsiniz.

Alp Çilek Fidesi: Aromalı ve Lezzetli Bir Çilek Türü

Günümüzde ticari olarak bilinen tüm çilek fidelerinin melezlenmesi bu çilek türü ile yapılmıştır. Çok lezzetli, orta ebatta yapısı bulunur. Lezzetli, kokulu, yoğun aromaya sahiptir. Kek, pasta, ve dondurma yapımında kullanılmaktadır.

Aslında İtalya'da Alp dağları eteklerinde yetişen yaban çilek türüdür diyebiliriz. Tohumu alınarak ticari amaçla yetiştirilen bu tür Avrupa'da çok talep görmektedir. Ülkemizde tohum satışı yapılmaktadır. Kapak fotoğrafı; alp çilek çeşidine aittir.

Çilek Fidesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

En iyi çilek fidesi hangisi sorusunun cevabı kişinin nasıl yetiştiricilik yapacağı ile ilgili değişmektedir. Eğer hobi yetiştiriciliği yapılacaksa, lezzet ve aroma kalitesi yüksek olan; Osmanlı çileği, alp çileği yada yaban çileği tercih edilmesi tavsiye edilir.

Ticari çilek yetiştiriciliği yapmak isteniyorsa öncelikle devlet desteği veren çilek fidesi çeşitleri incelenmelidir. Sertifikalı, devlet desteğine uygun ve açık alanda yetiştiricilik yapılacaksa mevsim şartlarını uyum sağlayacak çilek türü dikilmesi daha uygun olacaktır.

Ülkemizde yılın 12 ayı sera gibi kapalı alanlarda çilek yetiştiriliği yapılmaktadır. Ülkemizde en fazla çilek yetişiciliği Muğla ilimizde, Albino cinsi ile yapılmaktadır. Ülkemizde en fazla çilek yetiştiriciliği yapan bölgelerimiz sırasıyla, Akdeniz bölgesi, Ege bölgesi, Marmara bölgesidir.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url