En Değerli Tavuk Cinsleri ve Özellikleri: Pahalı Tavuklar Listesi

En değerli tavuk cinsleri hakkında detaylı bir liste hazırlamaya karar verdim. Aslında her canlı biz insanlar için çok değerli, bu listede maddi olarak en pahalı tavuk cinsleri ve türlerine yer vereceğiz.

Hobi kümeslerinde tavuk yetiştirmek bir çok kişi arasında oldukça popüler. Hem kümesimde tavuğum olsun hem de arada kuluçkalık yumurta ve civciv satıp para kazanayım diyorsanız en değerli tavuk ırkları tam size göre.

Pahalı ve En Değerli Tavuk Cinsleri Listesi

  • Gsg Wyandotte (Sarı siyah) - Kuluçkalık yumurta fiyatı 200 lira. Civciv fiyatı 250 lira. Anaç takım fiyatı 3.000 ile 5.000 lira arası.
  • Küpeli Kuyruksuz Araucana - Kuluçkalık yumurta fiyatı 150 lira. Civciv fiyatı 175 lira. Anaç takım 1.000 ile 2.000 lira arası.
  • Lemon Sabelpoot (Limon İspenç) -Yerli ispenç ırkımıza ait limon rengi kuluçkalık yumurta fiyatı 80 lira. Civciv fiyatı 100 lira. Anaç takım 1600 lira.
  • İndio Gigante - Kuluçkalık yumurta fiyatı 100 lira. Civciv fiyatı 250 lira. Anaç takım 3.000 - 5.000 lira arası.
  • Serama - Kuluçkalık yumurta fiyatı 170 lira. Civciv fiyatı 200 lira. Anaç takım 1.500 - 3.000 lira arası.
  • Lemon Pyle Brahma - Kuluçkalık yumurta fiyatı 160 lira. Civciv fiyatı 190 lira. Anaç takım 2.500 lira civarı.
  • Red Bearded Habeş - Kuluçkalık yumurta fiyatı 200 lira. Civciv fiyatı 300 lira yok. Anaç satışı yok.
  • Liege Fighter - Kuluçkalık yumurta fiyatı 180 lira. Civciv fiyatı 260 lira. Anaç satışı yok.
  • Bresse - Etlik değeri yüksektir. Özel tekniklerle beslendiğinde kilo fiyatı 45 € yani ortalama 1400 - 1650 arasında fiyatlandırılmaktadır.
  • Cream Legbar - Yumurtacı tavuk değeri yüksektir. Kuluçkalık yumurta fiyatı 70 lira. Civciv fiyatı 130 lira. Anaç takım fiyatı 1500 lira.
  • Ejderha Ayaklı Tavuk - Kuluçkalık yumurta fiyatı 150 lira. Civciv fiyatı 250 lira. Anaç takım satışı yok.
  • Ayam Cemani - Kuluçkalık yumurta fiyatı 90 lira. Civciv fiyatı 170 lira. Anaç takım 1400 lira.

Gsg Wyandotte (Sarı Siyah)

En değerli tavuk cinsleri listemizde ilk sırayı sarı siyah Wyandotte ırkına verdim. Bir çok kişi tarafından bilinen Gümüş, Silver Wyandotte farklı renk versiyonudur. Ana vatanı Amerika. Yıllık yumurta verimi 160 - 180 adet. Dev ırk, yetişkin tavuk ortalama, 2,5 kilo, horoz ortalama 3,5 kilo ağırlığındadır.


Ülkemizde bu renk yeni tanınmaya başladığından dolayı yumurta, civciv ve anaçları pahalı fiyatlardan satılmaktadır. Hem etlik hem de yumurtacı kombine ırk olarak yetiştirebilir. Yumurta rengi krem, yumurtanın ortalama ağırlığı 55-65 gramdır.

Küpeli Kuyruksuz Araucana

En değerli tavuk ırkları arasında ikinci sırayı Küpeli Kuyruksuz Araucana verdik. Sıra dışı görünümleri ve maviden turkuaza çalan sıra dışı yumurta rengiyle hobi tavuk yetiştiricileri arasında çok popüler. White, Black, Gold, Yaban Gold, Cocco gibi bir çok rengi bulunmaktadır.


Kulaklarının arkasından uzanan tüyleri küpe olarak adlandırılır. Kuyruksuz ve sakalsız olması aranan özellikleri arasındadır. Kuyruklu olan ya da sakalları olan Araucana cinsi beklenenin çok altında fiyatlara satılırken. Kuyruksuz ve küpeli olanları çok yüksek fiyatlara satılmaktadır.

Lemon Sabelpoot

Daha önce paçalı tavuk cinslerinde yer verdiğim yerli ve milli ırkımız İspenç'in limon rengi. Anavatanı Türkiye olmasına rağmen Lemon Sabelpoot Amerika'da geliştirilmiştir. Son dönemlerde ülkemizdeki hobi tavuk yetiştiricileri tarafından büyük bir merakla takip edilen bu tür aynı zamanda çok talep görmektedir.


Küçük bir yapıya sahip olduğu için sadece hobi amaçlı beslenir. Yıllık yumurta sayısı 120-130 adet kadardır. Yumurta ağırlığı 45-50 gr beyaz renktedir. Eğer tavuk beslemek için yeterli büyüklükte alana sahip değilseniz Sabelpoot tam size göre.

İlgili içerik : Paçalı Tavuk Cinsleri

İndio Gigante

Hem değerli, hem dev hem de pahalı tavuk cinsleri arasında. Dev Hint olarak bilinmektedir, dövüşçüdür. Brezilya'da geliştirilen bu ırk, dövüştürüldüğü için çok yüksek fiyatlara satılıyor. Ülkemiz getirmek için çok girişim olmasına rağmen bir kaç kişi haricinde neredeyse hiç bir kümeste yok.


Horoz dövüşüne karşıyız ama yine de bu türe ait gerçek bilgiyi vermek adına bunları yazmak zorundayım. Bu tür yıllık 80-120 arası yumurta vermektedir. Yumurta rengi kahverengi. Yumurta ağırlığı 65-70 gr ağırlığındadır. Çok gurk olurlar ve saldırgan bir tavır sergilerler.

Malezya Serama

Anavatanı Malezya olan Serama, küçük değerli tavuk cinsleri arasında yer almaktadır. Serama tavuk dediğimizde ne kadar pahalı olacağı tavuğun duruşuyla alakalıdır. Şov dünyasına ait olan bu tür için özel ödüllü yarışmalar hazırlanmaktadır.


Ülkemizde, 2018 yılında yapılan bir mezatta, tek serama horozu 15.000 liraya alıcı bulmuştur. Tabi bunun sebebi dik duruşu. Bunun için tavuğu aylarca eğitmek gerekiyor. Nasıl eğitildiği konusunda yabancı ve yerli kaynaklar bulunuyor. Çok az yumurtlayan serama aynı zamanda soğuk hava şartlarına çok dayanıksız nazik bir kanatlı türü.

Lemon Pyle Brahma

Amerika menşeli brahma tavuğunun limon rengi ülkemizde şu anda çok değer görüyor. Brahma'nın tüm renkleri değerli ve her zaman piyasa değeri yüksek olmuştur. Dev bir cüsseye sahip olmalarına rağmen çok uysal davranışlar sergilerler. Yumurta rengi krem, yumurta ağırlığı 55-65 gram arasındadır.


Lemon Pyle Brahma, renginden dolayı en değerli tavuk cinsleri arasına girmeye hak kazanmış durumda. Az kümeste bulunmasından dolayı yumurta, civciv ve anaç satışından yüksek gelir elde etmek mümkün. Tavuğun ortalama ağırlığı 3 ile 3,5 kilo, horozun 4 ile 4.5 kilo arası olmaktadır. Hem süs hemde etlik olarak beslenebilir. Dünyaca bilinen en ünlü tavuk ırkıdır.

Red Bearded Habeş

Menşei Çin olduğu tahmine edilen, evcilleştirildiği bilinen en eski tavuk türü. Derisi aynı Ayem Cemani gibi siyah ama sadece bazı iç organlarında benzerlik bulunuyor. Küçük, cüce boyutlara sahip. Bir çok renk varyasyonu bulunuyor. Kel boyunlu Habeş'de son dönemlerde popüler durumda.


Red bearded habeş ise son yıllarda çok talep görmeye ve yüksek fiyatlara satılmaya başladı. İpeksi tüyleri ve farklı görünüşüyle Habeş süs tavuğu piyasasının vazgeçilmezlerinden. Yıllık ortalama 60-90 yumurta verimi. Yumurta ağırlığı 40-50 gram. Yumurta rengi krem.

Liege Fighter

Belçika'nın asi tavuğu Liege Fighter. Ülkemizde bulunması oldukça zor. Pahalı olmasının sebebi az bulunması ve ayrıca çok saldırgan bir yapıya sahip olması. Kısacası horoz dövüşçülerinin hayalini kurduğu türden bir ırk.


Dev bir ırktır, ortalama boy uzunluğu 75 santime, ortalama ağırlığı 5,5 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedir. Yumurta rengi krem, yumurta ağırlığı 65-75 gram, yıllık yumurta verimi 80-100 adet kadardır. Saf Liege Fighter, Amerika'da yetiştirilmektedir.

Bresse

Fransız menşeli Bresse tavuğu Dünyanın en lezzetli tavuğu olarak biliniyor. Fransa'da Bresse tavuğu beslemek istiyorsanız gerekli kurallara uymanız gerekmektedir. Kümes ölçülerinden , tavuğun yiyeceği hatta kesim sekline kadar denetleniyor.


Çok değerli olmasının sebebi, etinin lezzeti. Özellikle göğüs etinden yapılan yemekler, restoranlarda yüksek fiyatlara satılıyor. Market tezgahlarında Bresse tavuklara ait özel reyonlar bulunuyor ve bu tavukların başı kesilmiyor. Baş çevresinde bulunan beyaz tüyler ve mavi bacaklarıyla birlikte satışa sunuluyor. Etinin lezzeti ve çok talep görmesinden dolayı Bresse, en değerli tavuk cinsleri listesinde.

Cream Legbar

Menşei Amerika olmasına rağmen İngiltere'de çok popüler bir ırk. Mavi, yeşil yumurta rengine sahip olan bir çok ırk olmasına rağmen Cream Legbar'ı onlardan ayıran en büyük özelliği daha fazla yumurtlaması.


Yumurtacı ırklar kategorisinde tek mavi yumurta rengine sahip olan diyebiliriz. Yıllık ortalama 240 ile 260 yumurta vermektedir. Yumurta ağırlıkları kısmen 55-65 genel ortalamada 50-55 gram arasıdır. Yumurta rengi genel olarak turkuaz. Tavukları 2.5 kilo, horozları 3.5 kilo canlı ağırlığa ulaşır. Civcivlerin ilk günden dişi, erkek ayrımı yapılmasına olanak sağlayan tüy renklerine sahiptir.

Ejderha Ayaklı Tavuk

En değerli tavuk ırklarında yer verdiğimiz bir diğer isim Dong Tao yani Ejderha Ayaklı Tavuk. Resimde ve isminden anlaşıldığı üzre bu kanatlının ayakları bir ejderha hatta bir Dinazor ayağını andırıyor.


Anavatanı Vietnam olan bu türün bacaklarını çorba yapımında kullanıyor. Çok sevilen bu çorba sebebiyle Vietnam'da çok popüler. Ülkemize yeni geldiği için ve alışagelmişin dışında dış görünüşe sahip olduğu için fiyatı çok pahalı ve değerli.

Ayam Cemani

Anavatanı Endonezya'nın Java adası. Ülkemize ilk geldiğinde tüm gazete ve televizyonlarda siyah altın yumurtlayan tavuk olarak şişirilmiş ve bir anda en değerli tavuk cinsleri arasında yer almıştır. Aslında bu ırk siyah yumurtlamaz, krem rengi yumurta rengine sahiptir.


Yumurtası hariç, tüm iç ve dış organları siyahtır. Bu özelliğe sahip tek tavuk ırkı değildir ama en popüleri olmayı başarmıştır. Günümüzde bir çok süs tavuğu üreticisi tarafından yetiştiriciliği yapılıyor olmasına rağmen piyasa değeri yüksek olmaya devam etmektedir.

En Pahalı Tavuk Cinslerinin Değerini Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Tavuk cinslerinin değerini belirleyen faktörler arasında şunlar sayılabilir:

  • Nadirlik: Bazı tavuk cinsleri, dünyada çok az sayıda bulunur veya üretilir. Bu da onları daha değerli ve aranır kılar. 
  • Görünüm: Bazı tavuk cinsleri, diğerlerinden farklı ve çekici bir görünüme sahiptir. Bu da onları daha değerli ve ilgi çekici kılar. Örneğin, Serama, Malezya kökenli minyatür bir tavuk ırkıdır. Bu tavukların boyu 15-25 cm arasında değişir ve sadece 500 gram ağırlığındadır. Bu özellik, onları dünyanın en küçük tavuk ırkı yapar. Serama, Malezya’da güzellik yarışmalarına katılır ve görünümleri, duruşları ve davranışları ile değerlendirilir. 
  • Genetik çeşitlilik: Tavuk cinsleri arasında genetik çeşitlilik çok yüksektir. Bu, farklı coğrafyalarda, farklı kültürlerde ve farklı amaçlarla geliştirilmiş olmalarından kaynaklanmaktadır. Genetik çeşitlilik, tavuk cinslerinin morfolojik, fizyolojik ve davranışsal özelliklerini etkiler. Bazı tavuk cinsleri, diğerlerinden daha nadir, daha ilginç veya daha özel özelliklere sahiptir. Örneğin, Ayam Cemani tavukları, siyah tüyleri, eti ve kemikleriyle dikkat çeker. Bu özellikler, tavuk cinslerinin değerini artırabilir. 
  • Üretim verimi: Tavuk cinslerinin değerini belirleyen bir diğer faktör de üretim verimidir. Üretim verimi, tavukların et ve yumurta üretme kapasitesini ifade eder. Bazı tavuk cinsleri, diğerlerine göre daha fazla et veya yumurta üretebilir. Örneğin, Liege Fighter tavukları, hem et hem de yumurta üretimi için uygun bir cinstir. Üretim verimi, tavuk cinslerinin ekonomik değerini etkiler. 
  • Et kalitesi ve lezzeti: Tavuk cinslerinin değerini belirleyen bir başka faktör de et kalitesi ve lezzetidir. Et kalitesi ve lezzeti, tavukların beslenme, sağlık ve genetik özelliklerine bağlıdır. Bazı tavuk cinslerinin eti, diğerlerinden daha lezzetli, daha besleyici veya daha şifalı olabilir. Örneğin, Dong Tao tavuklarının eti, Vietnam'da lüks restoranlarda servis edilen bir lezzettir. Et kalitesi ve lezzeti, tavuk cinslerinin gastronomik değerini etkiler. 
  • Kültürel ve tarihsel önem: Tavuk cinslerinin değerini belirleyen bir diğer faktör de kültürel ve tarihsel önemdir. Kültürel ve tarihsel önem, tavuk cinslerinin kökeni, anlamı ve kullanımıyla ilgilidir. Bazı tavuk cinsleri, diğerlerinden daha eski, daha sembolik veya daha geleneksel olabilir. 

Bu faktörler, en pahalı tavuk cinslerinin değerini belirlemeye yardımcı olabilir. Ancak, değer kavramı göreceli ve kişisel bir tercihtir. Herkesin en pahalı tavuk cinslerine farklı bir bakış açısı olabilir. Bu yüzden, en pahalı tavuk cinslerini seçerken, kendi zevk, ihtiyaç ve beklentilerinize göre karar vermeniz gerekir.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url