Civcivlerin Hızlı Büyümesi İçin Ne Yapmalı?

Civcivlerin çabuk büyümesi için ne yapmalı biliyor musunuz? Hobi kanatlı aleminde bir çok yetiştirici civcivleri hızlı, bir o kadar sağlıklı yetiştirmek istiyor. Civcivleri hızlı büyütmek için özel yemler bulunuyor ama bunlar genel itibarı ile tavuk ve horozların sağlıklarını tehdit ediyor.

Bu makalede, kanatlıların sağlığını bozmadan kaliteli birer anaç haline hızlı bir şekilde getirmemize yardımcı olacak yöntemlerden bahsedeceğim. Civcivlerin çabuk büyümesi için ne yapmalı şimdi hep birlikte inceleyelim.

Civcivlerin Hızlı Büyümesi İçin Ne Yapmalı ?


Civcivlerin hızlı büyümesi için piyasada “etlik civciv yemi “ olarak adlandırılan içinde kemik unu, hayvan kanı gibi ürünlerin dışında arpa, buğday, mısır be bir çok katkı malzemesi içeren bu yemler satılmaktadır.

İlgili içerik : Civciv Ne Yer?

Eğer civcivi sağlıklı şekilde büyütmek istiyorsanız bu yem size göre değildir. Etlik civciv yemeleri civcivin hızlı büyümesine yardımcı olsa bile sağlıklı bir gelişim göstermesini sağlamaz. Bu yemi tüketen kanatlı hızla kilo alarak irileşmesiyle birlikte kemik gelişimini tamamlayamadığı için sakatlıklar görülür. Fazla protein içeren bu yemler protein zehirlenmesine neden olarak civcivlerin ölümüne sebep olabilir.

Civcivlerin çabuk büyümesi için ne yapmalı;

  1. kaliteli rasyona sahip yem
  2. sindirim sitemini için prebiyotik ve probiyotikler
  3. civcivler için multivitamin
  4. evde yapılacak doğal karışımlar
  5. sağlıklı kümes

Yukarıda yazan 5 maddeyi daha detaylı inceleyelim.

Kaliteli Yem

Civcivleri hızlı büyütmek için kaliteli ve doğru yemi kullanmak çok önemlidir. Civciv yumurtadan çıktığı andan itibaren 0-6 hafta boyunca civciv başlangıç yemi, 7-10 hafta arasında civciv devam yemi kullanımı önemlidir.

Bu dönem yemlerin mineral, vitamin, protein ve aminoasit oranları birbirinden farklıdır. Dönem yemleri kullanılarak kemik gelişimi sağlıklı şekilde ilerler. Hangi yemi kullanmalıyız sorusuna cevap bulmanız için daha sonra farklı bir makale paylaşacağım. Sizlerde araştırarak en uygun yemi bulabilirsiniz.

İlgili içerik : En İyi Civciv Yemi Hangisi?

Prebiyotik ve Probiyotikler

Civcivlerin hızlı gelişim göstermesi için sindirim sistemlerinin düzenli çalışması çok önemlidir. Sağlam bir sindirim sitemine sahip olmayan kanatlılar ne kadar çok yem tüketse de bu yemden faydalanamaz. Yem sindirilmeden vücuttan atılabilir ya da tıkanıklığa sebep olarak civciv ölümüne sebep olur.

Satan alacağınız prebiyotik ve probiyotikler, civcivlerin yemden faydalanmasını artırır ve bu sayede hızlı gelişim gösterirler. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olan civcivler hastalıklara karşı daha dayanıklı olurlar.

Tavsiye edeceğim marka : dyzma 256. 1 litre içme suyuna 5 gr eklenerek kullanılmaktadır.

Civcivler İçin Multivitamin

Civcivler için üretilen multivitaminler içeriğinde bir çok vitamini barındırır. Bu sayede kemik gelişimi başta olmak üzere hızlı büyüyen civcivlere sahip olursunuz. Unutmayın her şeyin fazlası zarar bu ürünleri satın aldıktan sonra üzerinde yazan ölçüde kullanmayı unutmayın.

Ülkemizde civciv multivitamin olarak satılan ürünlerin neredeyse tamamı çok kötü. Bu nedenle yerli ürünler yerine ithal ürünleri tercih edin.

Civcivleri Hızlı Büyütmek İçin Evde Yapılacak Doğal Karışımlar

Benim civcivler için uygulamış olduğun en etkili karışımdan sizlere bahsedeceğim. Bu karışımı haftada bir defa vererek güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Karışım için gerekli malzemeler

  • 4 adet haşlanmış yumurta, 
  • 500 gr mısır unu, 
  • 50 gr mısır özü yağı, 
  • kekik, 
  • yumurta kabukları, 
  • ceviz, fındık ve badem.

Bu karışımı yapmak için tüm malzemeleri toz haline getirerek birbirine karıştırın ve civcivlerin önüne koyun. Kıvamı kuru olmasına dikkat edin. Lapa kıvam civcivlerin gagasına yapışarak yemesine engel olacaktır.

Arkadaşlar her şeyin fazlasının zararlı olduğunu lütfen unutmayın. Bu nedenle her gün bu tarz ek besinler civcivleri yarardan çok zarar verecektir.

Sağlıklı Kümes

Civcivlerin çabuk büyümesini bekliyorsanız sadece yemek değil bunların yanında sağlıklı bir kümes de sunmak zorundasınız. Kümes içinde 3 duruma çok dikkat etmeliyiz.

  1. Sıcaklık
  2. Aydınlatma
  3. Temizlik

Sıcaklık: Civcivler yumurtadan çıktığı andan itibaren 35,5 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar ve büyüdükçe sıcaklık değerleri geriye çekilir. Bu sıcaklık fazla olursa civcivler çok su içecektir ve sindirim problemi yaşayarak ölümler başlayacaktır.

Eğer sıcaklık az gelirse, civcivler üşüdükleri için hareket etmeden birbirlerine sokulacaktır, yem ve su içme eğilimi göstermezler buda gelişimi kötü yönde etkiler, ölümler başlar.

Aydınlatma: Kümes karanlık olursa civcivler yem yiyerek gelişemez, fazlası da stres faktörüdür ve kötü gelişime sebep olacaktır. İlk hafta civcivlere 24 saat aydınlık sağlanır. Sonraki 3 hafta boyunca 18 saat. 30 gün sonunda her gün 1 saat azaltarak günlük 12 saat aydınlık sağlanır.

Temizlik: Kümes içerisindeki temizlik civciv ve tavuk sağlığı için çok önemlidir. Sağlıksız hayvanlar gelişemez. Suluk ve yemlikler sık sık temizlenmeli, kümes altlığı kirlenme durumuna göre sürekli yenilenmelidir. Bitler ölümcüldür ve gelişimi engellerler, kümes ve civciv üzerinde bit kontrolü yapılarak temizlenmelidir.

Civcivlerin hızlı büyümesi için ne yapmalı, sorusuna detaylı cevap bulacağınız makalenin sonuna geldik. Daha fazlası için e- posta bildirimlerine abone olmayı unutmayın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url