Çilek Ne Zaman Ekilir: Hangi Ayda Dikilmeli?

Çilek ne zaman ekilir sorusu aklınızı kurcalıyorsa doğru adrestesiniz. Ticari yetiştiricilik için bahçede ya da hobi yetiştiriciliği için saksıda çilek fidesi hangi ayda dikilir sorusuna cevap bulacağız.

Çilek yetiştiriciliği ülkemizde yılın 12 ayı yapılmaktadır. Kış aylarında serada, yaz aylarında ise açık havada ülkemiz iklim şartlarında yapmak mümkün.

Çilek tohumu ne zaman ekilir ve Çilek fidesi ne zaman ekilir sorularının üzerinde duracağım ve bölgelere göre hangi ayda ekilmesi gerektiğini detaylı olarak cevaplayacağım.

Çilek Ne Zaman Ekilir?

Çilek, yılın son don olayından sonra bahçeye ya da saksıya ekilir. Mart 15 – 15 Mayıs, ayları çilek ekimi için en uygun zaman uygun zaman dilimidir.

Eğer, çilek ne zaman ekilir sorusuna yaşadığınız bölgeye özel bir cevap arıyorsanız tam olarak yapmanız gerekenlerden bahsetmek istiyorum. Yılın son don olayı yaşadığınız bölge ve şehre göre değişmektedir. Yaşadığınız bölgeye göre son dol olayını bulmak için Google ya da her hangi bir arama motoruna şunu yazın.

“Türkiye Don Takvimi Meteoroloji Genel Müdürlüğü” yazın ve çıkan ilk sayfaya girin. Açılan sayfada, Türkiye Don Takvimi ve şehirlere göre don takvimini görebilirsiniz.


Yukarıda bulunan İstanbul için don olayı grafiğidir. Bu grafikten anlamamız gerekense şudur. Yılın son don olayı İstanbul için Mart ayında gerçekleşecektir. İstanbul için çilek mart ayından sonra ekilebilir. Sizde yaşadığınız şehre göre sorgulayın.

Eğer çilek yetiştiriciliğini ticari olarak yapmak istiyorsanız “Meteoroloji Genel Müdürlüğü Zirai Don Uyarı Sistemi” ile tanışın. Günlük olarak bitkiye göre don uyarısı yapan bu sistem, çilek ne zaman ekilir sorusuna cevap verebilir.


Google’den aratın ve ilk sırada çıkan sorguya girin. Yaşadığınız il ve ilçeyi seçin, bitki sekmesinde çilek seçeneğini işaretleyin.

Karşınıza çıkacak olan grafikte 2 metre yükseklikte kapalı sera içerindeki toprak sıcaklığına göre don riski olup olmadığını size söyleyecektir. Yukarıda bulunan resme göre benim yaşamış olduğum İstanbul/Beykoz bölgesinde çilek yetiştiriciliği yapılabilir.

Çilek Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Çilek tohumu ne zaman ekilir sorusuna bu başlık altında cevap bulabilirsiniz. Eğer hobi amaçlı saksıda çilek tohumu ekmek istiyorsanız tavsiye edilen tarih Mart ayının son iki haftası çilek tohumu ekmek için en uygun tarihtir.

Çilek tohumu ekimi yaşamış olduğunuz bölgenin ve ilin yılın son don olayına göre değişmektedir. Çilek tohumunun yılın son don olayından 15 gün önce kapalı alanda ekilmesi tavsiye edilir. Çilek tohumunun ekildiği alanın hava sıcaklığı hızlı gelişim için 200 ile 250 derece olması tavsiye edilir.

Marmara bölgesinde çilek tohumu ne zaman ekilir?

  • Marmara bölgesi çilek tohumu kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 1 – Ekim 15 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek tohumları hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Marmara bölgesi çilek tohumu yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Nisan 1 – Nisan 15 ayları arasıdır.
  • Marmara bölgesi çilek tohumu sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Ağustos 1 – Ağustos 15 arasıdır.

Karadeniz bölgesinde çilek tohumu ne zaman ekilir?

  • Karadeniz bölgesi çilek tohumu kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 1 – Ekim 20 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek tohumları hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Karadeniz bölgesi çilek tohumu yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Haziran 1 – Haziran 20 ayları arasıdır.
  • Karadeniz bölgesi çilek tohumu sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Ağustos 15 – Eylül 15 arasıdır.

Akdeniz bölgesinde çilek tohumu ne zaman ekilir?

  • Akdeniz, kışları en ılık geçen bölgemizdir. Akdeniz iklimi görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 19o dir. Çilek yetiştiriciliğine en uygun bölgelerimizden ilk sırada yer alır.
  • Akdeniz bölgesi çilek tohumu kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Eylül 15 – Ekim 15 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek tohumları hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Akdeniz bölgesi çilek tohumu yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Haziran 15 – Temmuz 15 ayları arasıdır.
  • Akdeniz bölgesi çilek tohumu sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Ağustos 15 – Eylül 15 arasıdır.

İç Anadolu bölgesinde çilek tohumu ne zaman ekilir?

  • İç Anadolu bölgesi çilek tohumu kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Eylül 15 – Kasım 15 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek tohumları hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • İç Anadolu bölgesi çilek tohumu yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Mayıs 15 – Temmuz 15 ayları arasıdır.
  • İç Anadolu bölgesi çilek tohumu sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Ağustos 15 – Ekim 15 arasıdır.

Doğu & Güneydoğu Anadolu bölgesinde çilek tohumu ne zaman ekilir?

  • Doğu & Güneydoğu bölgesi çilek tohumu kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Eylül 30 – Ekim 30 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek tohumları hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Doğu & Güneydoğu bölgesi çilek tohumu yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Nisan 15 – Mayıs 15 ayları arasıdır.
  • Doğu & Güneydoğu bölgesi çilek tohumu sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Ağustos 15 – Eylül 15 arasıdır.

Çilek Fidesi Ne Zaman Ekilir?

Çilek fidesi ne zaman ekilir sorusuna bu başlık altında cevap bulabilirsiniz. Özellikle bölgelere göre çilek ekim zamanını tüm detaylarıyla paylaşacağız. Eğer hobi amaçlı çilek fidesi ne zaman ekilir merak ediyorsanız, mayıs ayının ilk iki haftası çilek fidesi ekimi için en uygun tarihtir.

Marmara bölgesinde çilek fidesi ne zaman ekilir?

  • Marmara bölgesi çilek fidesi kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 15 – Kasım 1 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek fidesi hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Marmara bölgesi çilek fidesi yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Temmuz 15 – Ağustos 1 ayları arasıdır.
  • Marmara bölgesi çilek fidesi sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Eylül 15 – Ekim 1 arasıdır.

Karadeniz bölgesinde çilek fidesi ne zaman ekilir?

  • Karadeniz bölgesi çilek fidesi kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 10 – Kasım 10 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek fidesi hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Karadeniz bölgesi çilek fidesi yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Temmuz 10 – Ağustos 10 ayları arasıdır.
  • Karadeniz bölgesi çilek fidesi sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Eylül 10 – Ekim 10 arasıdır.

Akdeniz bölgesinde çilek fidesi ne zaman ekilir?

  • Akdeniz bölgesi çilek fidesi kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 15 – Kasım 15 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek fidesi hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Akdeniz bölgesi çilek fidesi yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Temmuz 15 – Ağustos 15 ayları arasıdır.
  • Akdeniz bölgesi çilek fidesi sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Eylül 15 – Ekim 15 arasıdır.

İç Anadolu bölgesinde çilek fidesi ne zaman ekilir?

  • İç Anadolu bölgesi çilek fidesi kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 20 – Kasım 20 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek fidesi hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • İç Anadolu bölgesi çilek fidesi yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Temmuz 20 – Ağustos 20 ayları arasıdır.
  • İç Anadolu bölgesi çilek fidesi sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Eylül 20 – Ekim 20 arasıdır.

Doğu & Güneydoğu Anadolu bölgesinde çilek fidesi ne zaman ekilir?

  • Doğu & Güneydoğu Anadolu bölgesi çilek fidesi kış dikimi tarihi: En uygun, tarih Ekim 5 – Kasım 5 arasıdır. Bu aylarda ekilecek olan çilek fidesi hızlı şekilde en yakın hasat yetişecektir.
  • Doğu & Güneydoğu bölgesi çilek fidesi yaz dikimi tarihi: En uygun zaman Temmuz 5 – Ağustos 5 ayları arasıdır.
  • Doğu & Güneydoğu bölgesi çilek fidesi sonbahar dikimi tarihi: En uygun zaman Eylül 5 – Ekim 5 arasıdır.

Çilek Bitkisi Sıcaklık Gereksinimleri Nelerdir?

Tohumdan ve fideden çilek yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız çilek bitkisinin gelişimini etkileyin sıcaklık gereksinimlerine göz atmanızı tavsiye ederim.

Çilek bitkisi ilkbaharın gelmesi ve sıcaklık derecesinin 0o üstüne çıkmasıyla gelişimi başlar. Çilek yetiştiriciliği için en uygun hava sıcaklığı 20o ile 25o dereceler arasıdır.

Eğer çilek fidesi çiçek açtıysa havanın 2o sıcaklık altına düşmesi zarar zarar verecektir. 2o ile -10o derece arası çiçeklenmiş çiçek fidesi için ağır hasarlar verebilir. Bu durumda dondan korunma metotları uygulanarak çilek fidesi koruma altına alınmalıdır.

5o altına düşen hava sıcaklığında çilek fidesinin gelişimi geriler ve durma noktasına gelir. Çilek ne zaman ekilir sorusunun detaylı cevabını bulabileceğiniz makalenin sonuna geldik. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url