Çilek Nasıl Sulanır?

Bu içerikte, çilek nasıl sulanır ve çilek kaç günde bir sulanır sorularına cevap bulabilirsiniz.

Ticari çilek yetiştiriciliğinde sulama hayati önem taşır. Çilek fidesi çok sulanırsa mantar oluşumu ve hastalıklara neden olur. Az sulama çilek meyvesinin ufak gelişmesine sebebiyet verir. Bu nedenle çilek sulama miktarı ve metodu çok önemlidir.

Eğer hobi bahçesi sahibiyseniz, çilek fidesini 2 günde bir defa 1 litre sulamak yeterlidir. Sulamanın akşam güneş batarken ya da sabah güneş açmadan yapılması tavsiye edilir.

Çilek Nasıl Sulanır?

Ülkemizde çilek sulama 3 farklı yöntemle yapılmaktadır. Bunlar sırasıyla;

  1. Damla sulama yöntemi.
  2. Yüzey altı damla sulama yöntemi.
  3. Tava sulama yöntemi.

Çilek sulama yöntemleri arasında en çok tercih edilen damla sulama sistemidir. Çilek gelişim dönemlerinde 2 günde 1 litre sulama yapılırken, çileğin meyve döktüğü dönemde günde 1 litre su ile çilek sulanır.

Damla Sulama Yöntemi

Ticari çilek yetiştiriciliğinde ülkemizde en yaygın kullanılan çilek sulama yöntemidir. Bu yöntem ile çilek fidesi üzerinde sulamadan kaynaklı oluşacak hastalıkların bir çoğu engellenir. Malçlama örtüsü altına döşenen damla sulama boruları yabani ot gelişimini nispeten engeller.

İlgili içerik : En iyi Çilek Fidesi Hangisi?

Damla sulama sistemi kurulacak arazinin meyil durumunun öncelikle tespit edilmesi gerekir. Meyil arazinin sulama yapmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenir. Kaynak su analizi yaptırılmalıdır. Su kaynağı kalitesinin tarımsal üretime uygun olup olmadığı araştırılmalıdır. Kullanılması gereken filtrenin tespiti su analiziyle belli olur.

Toprak analizi yapılmalıdır. Toprak analizi sonucu damla sulamanın süresi ve debisi ayarlanmaktadır.

Yüzey Altı Damla Sulama Yöntemi

Çilek nasıl sulanır sorusuna yüzey altı damla sulama yöntemiyle cevap bulmak mümkün olsa da bu sistemi ülkemizde pek tercih edilmemektedir.

Damla sulama sistemi bitkinin kök kısmına gelecek derinlikte döşenerek kullanır. Bu sistemde toprak altına tabla yerleştirerek sulamanın aşağıdan yukarı doğru yapılması sağlanır. İşçilik maliyeti ve zorluğu nedeniyle pek tercih edilmez.

Tava Sulama Yöntemi

Çilek nasıl sulanır sorusuna cevap olacak bir diğer yöntem, tava sulama yöntemidir. Yüzey üstü sulama metodu. İşçiliğin ucuz, su kaynağının bol olduğu bölgelerde tercihe edilir.

İlgili içerik : Çilek Nasıl Çoğaltılır?

Çilek fidelerinin dikildiği alanlar arasında su geçişi için tavalar oluşturulur. Düz ya da iyi tesviye edilerek düzlenmiş arazilerde set çekilerek tavalar oluşturulur. Su kaynağı tava içine borularla taşınarak sulama gerçekleştirilir.

Dünyada ve ülkemizde kullanılan en yaygın sulama sistemidir. Fazla sulama uzun göllenmeye sebep olacağı için su debisi ve miktarı iyi ayarlanmalıdır.

Çilek nasıl sulanır sorusuna cevap bulabileceğiniz detaylı içeriğin sonuna geldik. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url