Çilek Nasıl Çoğaltılır?

Çilek nasıl çoğaltılır sorusuna cevap bulabileceğiniz detaylı bir içerik sizleri bekliyor. Bilinen dört çilek çoğaltma yöntemini detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

10 yıl öncesine kadar mis kokusuyla sadece yaz meyvesi olarak tüketilen çilek, günümüzde dört mevsim satılan bol hormonlu ve sadece göze hitap eden dev çilekler haline geldi. En kirli oyunlar maalesef tarım üzerinden oynanıyor ve şartlar bizi ufakta olsa hobi yetiştiriciliğe doğru itiyor.

Şartlar bu kadar kirli olunca çocukluğundaki tadı arayan ve bahçesinde, balkonunuzda mis kokulu çiçekler yetiştirmek isteyen bir çok şehir insanı var. Elimizde çilek fidanı var ama daha fazla olması için çilek nasıl çoğaltılır diye düşünüyorsanız bu yazıda çilek çoğaltma hakkında 4 farklı yöntem öğrene bilirsiniz.

Çilek Nasıl Çoğaltılır?

Çilek çoğaltmak dediğimiz aslında çilek fidesini yetiştirmek anlamına geliyor.4 farklı yöntem ile çilek çoğaltma yapabiliriz.

  • İlk yöntem çilek tohumlarını elde edip , ardından fidan haline getirerek yapılıyor.
  • İkinci yöntem mevcut elinizde olan çilek fidanlarının kollarını toprakla teması sağlanıp köklenmesini sağlayarak yapılıyor.
  • Üçüncü yöntem çilek fidesinin toprak altı gövdesinden ayırarak yapılıyor.
  • Dördüncü yöntemde yaprak çeliklerin den fideleme yaparak hazırlanıyor, buna kısaca Yapraktan çilek çoğaltma yöntemi denilebilir.

Kollardan Fide Elde Ederek

Kollardan fide etmek en çok kullanan çilek çoğaltma yöntemidir. Fidenin gövdesinden toprak üstüne yatay olarak uzanan dalları filizlenmesi ile yapılır. Detaylı örnek resim aşağıdadır.


Bu yöntem doğal olarak gelişir, dilerseniz sizde yatay dalların üzerine resimde görüldüğü gibi toprak örterek köklenmesini sağlaya bilirsiniz. Köklenen kolu son bahar veya ilk bahar aylarında sökerek dilediğiniz yere ekebilirsiniz.

Toprak Altı Gövdesini Ayırarak

Çileğin toprak altındaki kökü bir kaç gövdeden oluşur. Resimdeki gibi çilek fidanlarının dan 4 veya 5 er farklı çilek fidesini ayırarak elde edebilirsiniz.


Çilek yapısı gereği bulunduğu yerde yayılır. Bu sene gövdesini ayırarak ektiğiniz her çilek fidesi diğer sene 4 veya 5 çilek fidesine bölünecek boya erişirler. Her yıl bu yöntem ile çilek fidesi çoğaltılabilir. Kullanılan en yaygın yöntemler arasında yer alır.

Yapraktan Çilek Çoğaltmak

Çok sayıda çilek fidanı yetiştirmek istiyorsanız bu yöntemi kullana bilirsiniz. Genç veya orta yaşlı temiz açık yeşil renkteki çilek yaprakları dipten koparılır ve koparılan yerden 2 cm yukarısına kadar köklenmesini sağlama için kesik atılır.

Dilerseniz bu yaprakları köklenmesi için suda beklete bilirsiniz. Veya bir gün suda bekledikten sonra direk ekebilirsiniz.

Çilek Tohumu ile Çilek Nasıl Çoğaltılır?

Çilek tohumuyla çilek üretimi ticari alanda tercih edilmese de farklı çilek çeşitlerini yetiştirmek isteyen hobi severler için tercih edilen yöntemler arasındadır.

Çilek tohumu çileğin dış kısmında bulunan sarı çekirdeklerdir. Çıkartılarak dikim yapılabilir ya da satın alınan hazır çilek tohumları kullanılabilir. Çilek tohumları dikimden yaklaşık 1 hafta ile 1 ay içinde filizlenir.

İlgili içerik : Çilek Tohumu Nasıl Ekilir?

Kurutulmuş çilek tohumunu filizlendirmek için ;

  • Bir gün su içinde bekletin.
  • Tohumlar sudan çıkartıldıktan sonra nemli toprak içine ekin.
  • Tohumların üstüne 1 cm toprak örtün.
  • Saksının direk güneşe maruz kalmamasına dikkat edin.
  • Çilek tohumunun çimlenmesi için tavsiye edilen en uygun hava sıcaklığı 20 ile 25 derece arasıdır.
  • Toprağı kurutmadan 2 günde bir spreyleme yaparak sulayın.

Çilek nasıl çoğalır sorusuna 4 farklı yöntemle cevap bulduk. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url