Çilek Çeşitleri Özellikleri ve İsimleri

Çilek çeşitleri özellikleri ve isimleri hakkında detaylı bir rehberi sizler için hazırladım. Çilek yetiştirmek isteyen herkesin aklından geçen soruların cevabına da bu yazıda bulabilirsiniz.

Evde, balkonda cam önlerinde yetiştirmeye uygun çilek türleri hangisi? Kapı önlerinde küçük bahçelerde yetiştirebileceğiniz, çilek cinsleri hangisi? Ticari çilek yetiştiriciliği yapmak isteyenler için, en iyi çilek fidesi hangisi? çilek çeşitleri nelerdir? Hangi çilek lezzetli veya çilek verimi yüksek tür hangisi gibi sorulara bu içerikte cevap bulabilirsiniz.

Çilek Çeşitleri Özellikleri ve İsimleri

Çilek çeşitleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgiyi bu başlık altında bulabilirsiniz. Günümüzde 200’den farklı çilek türü olduğu bilinmektedir. Bunların bir çoğu insanlar tarafından yapılan çalışmalar sonucu elde edilmiştir.

Bu içeriği hazırlarken, ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılan çilek cinsleri ve özelliklerinden bahsetmeye çalıştık. Çilek çeşitleri, yetiştiriciliğe bölgeye ve eğer ticari olarak yapılacaksa yemelik, dondurulmuş ve tatlı yapımında kullanılmak üzre özellikleri değişmektedir.

Devlet Destekli Ticari Çilek Çeşitleri:

  • Albion 
  • Sweet Charlie 
  • Rubygem 
  • Festival 
  • Aliso
  • Tioga
  • Pocahontas
  • Douglas
  • Brio
  • Chandler
  • Selva
  • Lester
  • Kabarla

Hobi Çilek Çeşitleri:

  • Osmanlı Çileği
  • Dağ Çileği (Fragaria Vesca)

Bilinen Diğer Çilek Çeşitleri:

  • Portala: Rakım 900 metre altı için tercih edilir. Yediveren yani yıl boyu hasat yapıla bilen ve erkenci çilek türlerindendir. Ülkemizde satışı ve ekildiğine dair hiç bir bilgiye ulaşamadım.
  • Şarlot: Fransa’da yetiştiriciliği çok yayığın olarak yapılan seracılık için en dayanıklı çilek türleri arasında olduğu söylenen türdür. Açık havada eğe bölgesinde 7 ay boyunca hasat yapıldığı söylenmektedir. Seracılık için en iyi çilek fidesi hangisi diye soranlara tavsiyem Şarlot cinsidir.
  • Monterey: Meyvesi iri canlı ve parlak görünümlüdür, Nötr gün çilek çeşididir. Bu özelliği sayesinde yüksek rakımda ve gece sıcaklığı 15 derece altında yetişebilir. Ama tüm nötr gün çilek çeşitlerinde olduğu gibi lezzet bakımından çok hoş değildir. Yediveren özelliği ile tüm sene hasat yapıla bilir.
  • Fern: Meyvesi tülümsü kırmızı ve orta büyüklüktedir. Hobi amaçlı tercih edilir nötr gün çeşididir çok sıcak olmayan alanlarda yetişe bilir.
  • Honeoye: Bilinen en dayanıklı çilek türlerindendir. Yüksek rakım ve 10 dereceye kadar düşen gecelerde iyi verim alına bilir,Sert ve kırmızı meyvesi olmasına rağmen lezzet açısından pek doyurucu değildir.

Albion

Albion Çilek Fidesi Özellikleri: Albion çilek ticari anlamda çilek yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin en çok ürettiği çilek çeşitleri arasında yer alıyor.


Açıklamaya bakıldığında kokulu ve lezzetli olduğu iddia edilse de sofralarımızda geldiğinde kokusundan ve lezzetinden eser olmadığını bilmekteyiz. Yediveren çilek çeşitleri arasında yani yıl boyu gerekli izolasyon ve bakım sağlandığında hasat yapılan bir tür.

Yaklaşık 700 m ve üstü rakım yerlerde yetişebilir. Tüm çilek türlerinde olduğu gibi hafif kumlu toprakları sever. Hastalıklara dayanıklı olması , meyvesinin sert ve diri olduğun için taşıması ve stoklaması kolay olması , sene boyu çilek veriminin devam etmesi ticari anlamda en çok tercih edilen çilek cinsleri arasında yer almasını sağlamaktadır. Devlet yardımıyla Albion cinsi çilek fidanları ilk olarak Yalova ilimizde ekilmeye ve üretilmeye başlamıştır.

İlgili içerik : Çilek Nasıl Çoğaltılır?

Sweet Charlie

Sweet Charlie çilek fidesi ve özellikleri: Ticari çilek yetiştiricilerinin ikinci gözdesi, Albion cinsi ile arasındaki en büyük fark yetişe bildiği rakım.


Rakım 700m altında ve daha çok sahile yakın yerlerde yetiştirmeye uygun çilek çeşididir. Meyvesi orta irilikte ve lezzetlidir, bir çok pazarda, markette çilek zamanı rahatlıkla satın alabilirsiniz.

Erken mahsul almak isteyenler için uygundur, yediveren çilek çeşitleri arasındadır yani yıl boyu verimi devam eder. Ticari anlamda en iyi çilek fidesi hangisi diye soranlara rakım 600-700 altı ise Sweet Charlie ekebilirler.

Rubygem

Rubigen Çilek Özellikleri: Türkiye’de iç pazara sürülen ve en çok yetiştiriciliği yapıldığı bilinen diğer tür özellikle Adana ilimizde fazlasıyla yetişmekte.


Hem ticari açıdan çilek verimi yüksek hem de lezzet açısından en tatlı ve kokulu çilekler arasında. Yediveren çilek türleri arasında ve yıl boyu hasat vermektedir.

Külleme hastalığına hassas bir tür olduğu için: Sere da ve nem değeri %60 üzeri olan yerlerde , çiğ ve puslu hava görülen yerlerde yetiştirmek risklidir. Rakımı alçak ve sıcak yerlerde yetişmektedir.

Yetiştiricilik yapanlar 5 yılda bir hastalıklar ile mücadele ve toprağın kendini toparlaması için farklı cinsler kullanır. Ticari anlamda buna bağlı olarak kullana bilirsiniz.

Festival

Festival Çilek Çeşidi Özellikleri: Yıl boyu hasat veren yediveren çilek çeşitlerindendir. Hastalıklara dayanıklı ve ticari anlamda taşımacılık için uygundur bu sebeplerden sofralarımızda rahatlıkla görülür.


Lezzeti aroması Rubygem ve Sweet Charlie kadar olmasa da tercih edilmektedir. Rakım 700 metre altında tercih edilir, külleme hastalığına hassaslığı seracılık ve %60 üstü nemli yerlerde yetişmesinde problem çıkarta bilir.

Erkenci diye tabir edilen erken hasat edile bilen türdendir, ilk hasatta görülen şekil bozukluğu Festival çilekte de çok az görülür. Antraknoz hastalığına karşı dayanaklığı tercih edilme sebeplerindendir.

İçi açık kırmızı dışı kırmızıdır ve parlaktır. Görüntü olarak en cezbedici çilek türüdür.

Osmanlı Çileği

Osmanlı çileğinin kısaca tarihinden bahsetmek gerekir ise ; 1920 yılında Karadeniz Ereğli ilçesine yetiştirilmeye başlayan İstanbul’da daha öncesinde yetişen yerli çilek cinsleri ile oluşmuş bir çilek türüdür. Tarihi ile detaylı bilgiye şuaradan daha detaylı ulaşa bilirsiniz.

Osmanlı çileğinin Lezzeti; Aroması ve kokusu yüksek ve namı krallara laik olarak bilinir yani en lezzet olarak en iyi çilek fidesi diye biliriz. Likör yapımında kullanılmış ve Avrupa’da zengin kimselere satılmıştır. Çilek kokusu ve has aromasını sevenler için mükemmel tercih en iyi çilek fidesi hangisi sorusuna rahatlıkla Osmanlı çileği diyebiliriz.

Sulu ve narin formundan dolayı ortalama toplandıktan sonra en geç 17 – 20 saat içinde tüketilmesi tercih edilir. Bakkaldan marketten alabileceğiniz bir çilek türü değildir. Kendiniz yetiştirmeniz lazım.

Karadeniz Ereğli’ de hala yetiştiriciliği yapılmakta yaklaşık 550 aile geçimini bu şekilde sağlamaktadır.

Osmanlı Çileği Yetiştiricilik; Hassas ve zorlu bir tür olduğu için ticari olarak yetiştiricilikte pek tercih edilmez, Ereğli’ye özgü bir tür olarak bilinse de ortalama 20-25 derece sıcaklık olan her yerde hobi amaçlı yetiştirilir.

Mayıs sonunda meyve vermeye baslar ve yaklaşık 30 gün içinde meyveler yenilmeye hazır olur. Haziran ayının sonunda meyve vermeyi keser son çıkmış meyvelerin gelişim sürecini 30 gün sonra tamamlar.

İlgili içerik : Çilek fidesi nasıl ekilir?

Dağ Çileği (Fragaria Vesca)

Dağ çileği veya yabani çilek olarak bilinen tür Avrupa’da Fragaria Vesca olarak bilinmektedir. Özellikle Karadeniz’de orman içlerinde gözükür. Çilek verimi düşüktür.

Yerli halk zaten bu türü bahçelerine taşıyarak yetiştirmektedir, Ticari olarak yetiştirilir ve dağ çileği yabani çilek vurgulamalar yapılarak satılmasından dolayı haberlere konu olmuştur.

Yapı olarak cılız dallara sahiptir ve çilek meyvesi çok küçüktür. Yetiştiriciliği hobi olarak yapanlar en iyi çilek fidesi hangisi diye merak ediyorlarsa dağ çileği hem lezzetli hemde dayanıklı yapısıyla hobicileri mutlu edebilir.


Soldaki resimde saksıda yetişen bir dağ çileği fidanı, sol tarafta ise çay kaşığı içindeki yabani çileklerin resmi ne kadar küçük olduğu hakkında bu fotoğraf açıklayıcı olmuştur sanırım ama lezzeti ve kokusu küçüklüğünü size unutturacaktır.

Dallarının cılız ama dik duruşu çileğin toprakla temasını keser ve bu nazik meyvenin kaliteli şekilde gelişmesine katkısı olur.Toprakla temas eden çilek meyvesinin çürüdüğünü daha önceki yazılarımda sizlerle paylaşmıştım.

Bu şifa deposu olan çilek türünü, satın almayı düşünüyorsanız fidanın yapısına ve çilek meyvesinin küçük olmasına dikkat edin.

Çilek Çeşitleri özellikleri ve isimleri hakkında detaylı bilgi içeren makalenin sonuna geldik. Daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url