Brahma Tavuk Cinsleri: Özellikleri ve Görselleri

Brahma tavuk cinsleri ve özellikleri merakınızı cezbediyorsa doğru adrestesiniz. Brahma çeşitleri renklerine göre farklı isimlerle tanımlanmaktadır.

Brahma tavuğunun ana vatanı Hindistan ya da Çin olduğu düşünülmektedir. İlk olarak Amerika'ya ithal edilmiştir ve bu ülkede geliştirilerek tüm dünyaya tanıtılmıştır. Uzun yıllar boyunca Amerikanın en gözde etlik, yumurtacı ve süs tavuğu olarak yetiştirilmiştir.

Günümüzde brahma tavuk çeşitleri oldukça fazla olmasına rağmen kısa adı "APA" olan Amerikan Kümes Hayvanları birliği brahma çeşitlerinden sadece 3 tanesini "kabul edilen ırklar ve çeşitleri" listesinde yer vermiştir.

Brahma tavuk çeşitleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen okumaya devam edin.

Brahma Tavuk Özellikleri Nelerdir?


Brahma tavuk özelliklerinden en dikkat çekici olanları, iri olması, keskin kartal bakışlarına sahip olması ve tırnakları dahil tüm bacaklarının güçlü tüylerile kaplı olmasıdır.

Brahma tavukları, çok büyük, görkemli ve uysal kuşlardır. Geniş, derin gövdeleri, dolgun göğüsleri ve yumuşak tüylerle kaplı güçlü, turuncu veya parlak sarı bacakları ve ayakları vardır. Kafaları böyle büyük bir kuş için küçüktür ve yüzleri tüysüzdür. Büyük, belirgin gözleri, kısa güçlü gagaları ve üçlü veya bezelye şeklinde tarakları ve küçük ibikleri vardır.

Kaşları geniştir ve ağır kaşlara neden olur. En büyük tavuk ırklarından biri olarak bilinirler ve bazen "Tavuk Irklarının Kralı" olarak adlandırılırlar. Brahma tavukları, boyutları nedeniyle çok sayıda yumurtayı kapsayabilen iyi ve güvenilir kuluçka makineleridir.

Yumurtaları küçük ve az sayıdadır, ancak civcivler güçlü çıkar ve hızlı büyür. Tüyleri güzeldir ve çok zarif kuşlardır. Uçamazlar ve bahçede mutlu bir şekilde dolaşabilirler. Tavuklar, altı veya yedi aylık olana kadar yumurtlamaya başlamazlar ve yumurtaları, daha büyük minyatür ırklarınkiler kadar küçüktür.

Diğer saf ırkların aksine, kış boyunca yumurtlamaya devam ederler. Diğer ırklara karşı hoşgörülüdürler, bu yüzden diğer çeşitlerle birlikte sorunsuz bir şekilde tutulabilirler. Hatta boyutlarına rağmen diğerlerine karşı boyun eğebilirler. Horozlar bile birbirlerine tahammül edebilirler.

Çok az gürültü yaparlar ve horozlar bile çok yüksek ötmezler. Bol tüyleri, soğuk kış havasına dayanmalarını sağlar. Brahma tavuklarının bilinen tüm renklerinde gözler, tarak ve kulak memeleri kırmızı, bacaklar parlak sarıdır.

Brahma Tavuk Cinsleri Listesi

Dünyada yaygınlaşmadan önce 1840 yılında Amerika'ya ithal edilen bu ırkın adı önceleri Brahmaputra olarak bilinmekteydi. Sonraları adı kısaltılarak Brahma oldu.

1874'de Amerikan Kümes Hayvanları Derneği tarafından Brahma tavuk cinsleri standartları belirlenerek ilk defa, 1874 yılında Light Brahma ve Dark Brahma, 1924'de ise Buff Brahma çeşitlerini tanıdı. Günümüzde çok farklı tüy renklerine sahip olan brahma çeşitleri olmasına rağmen daha sonraları hiç biri APA tarafından kabul görmemiştir.

  1. Light Brahma
  2. Dark Brahma
  3. Buff Brahma
  4. Gold Brahma
  5. White Brahma
  6. Blue Brahma
  7. Black Brahma
  8. Lemon Pyle Brahma
  9. Gold Blue Patrick Brahma
  10. Black Mottled Brahma

Light Brahma


Light brahma Amerika'da 1850'den 1930 yılına kadar etlik cins olarak yetiştirilmiştir. Dünyada en yaygın olarak yetiştirilen brahma türüdür. 1874 yılında ilk defa APA tarafından mükemmel standartları belirlenerek Brahmanın bir tavuk türü olarak kayıt altına alınmasına vesile olmuştur.

Light Brahmanın tavuk özellikleri; Genel olarak beyaz tüyler ile çevrilidir. Kuyruğunda siyah tüyler, boynunda siyah beyaz tüyler ve uzun paça tüylerinde siyah beyaz tüyler bulunmaktadır. Kayda alınmış en ağır light brahma 9 kilogramdır. Yetiştirilme şekline göre değişen ağırlık ortalaması 4 ile 5 kilogram arasıdır.

Dark Brahma


Dark Brahma 1874 yılında APA tarafından mğkemmel standartları belirlenen diğer brahma tavuk cinsidir. Horoz ve tavukta farklı tüy renklerine sahiptir. Horoz genel olarak siyah tüyleri bulunur. Kanatları ve boynu üzerinde beyaz tüyler bulunur. Paça tüyleri tamamen siyahtır.

Dark brahma tavuğun gri tüylerin kenarında siyah oyaları bulunur. Boyunda nadiren beyaz yoğunlukla siyah tüyler bulunmaktadır. Ülkemizde yetiştirilmiş en ağır dark brahma 8 kilogram olarak kayıt altına alınmıştır.

Buff Brahma


Buff Brahma kahverenginin oldukça açık bir tonu olan soft bir renge sahiptir. Buff kelimesinin Türkçe karşılığı devetüyü rengidir. APA tarafından 1924 yılında mükemmel standartları belirlenen 3. brahma tavuk cinsidir. Boyun ve kuyruk tüylerinde siyah tüyler bulunmaktadır.

Yıllık olarak 120 ile 160 arasında yumurta verimi bulunmaktadır. Yumurta rengi krem, nadiren hafif kahverengi. Yumurta ağırlığı ise 40 ile 65 gram ağırlığında olabilmektedir. Kuluçka yatma eğilimi gösterirler. Gurk döneminde sık tüyleri civciv ölümüne sebep olabilir.

Gold Brahma


Gold brahma tavuk ve horozun tüy renkleri farklılık göstermektedir. Horoz, sarı ve kızıl boyun tüyleri, siyah kuyruk ve gövde tüylerine sahiptir. Gold brahma tavuk sarı renk tüyleri üzerinde siyah oyaları bulunmaktadır. Boyun ve kuyruk tüylerinde siyah kuyruklar bulunmaktadır.

Bacak ve parmaklarının tamamı sarı renktedir. İçe ve dışa bakan parmakları ve bacakları komple paça tüyleri ile kaplıdır. Ayrık ve kuvvetli 4 adet parmağı bulunmaktadır. Braham tavuk, en çok bilinen paçalı tavuk unvanına sahiptir.

Gold Blue Patrick Brahma


Gold Blue Patrick Brahma, Brahma tavuk çeşitleri arasında ülkemizde oldukça fazla yetiştirilmektedir. Horoz ve tavukta tüy renkleri farklıdır.Horozların boynunda yoğunlukla sarı ve kızıla çalan tüyleri bulunmaktadır. Kanat üzerinde genellikle kızıldır. Kuyruk tüyleri kül mavisi ve seyrek siyah tüyleri bulunmaktadır. Tavuklarda tüyler sarı oyaların kenarları siyahtır. Geri kalan tüyleri mavi renktedir.

İlgili içerik : Paçalı Tavuk Cinsleri ve Özellikleri

Blue Brahma


Blue Brahma, Brahma tavuk türleri arasında yer almaktadır. Yukarıda bulunan resim tavuğa aittir. Tavukları komple mavi tüyler ile kaplıdır. Horozlarda ise siyah boyun tüyleri ile birlikte diğer tüm tüyleri mavidir.

Üç sıralı bezelye ibiği bulunmaktadır. Diğer brahma cinslerine göre daha küçük yapıları bulunmaktadır. Değerli tavuk cinsleri arasında yer almaktadır.

Lemon Pyle Brahma


Buff brahma ile çok benzerlik göstermektedir. Genel olarak kahverenginin soft bir rengi olan tüylere sahiptir. Boyun, kuyruk ve arka tüylerinde beyaz renk bulunur. Tüylerinin arasındaki renk geçişleri harikadır.

Brahma tavuk cinslerinin tamamı kendilerine has şahin gözü denilen bir yapıya sahip gözlere sahiptirler. Bu durum saldırgan olduklarını düşündürse de brahma tavukları sakin mizaca sahiptir. İnsana kolay alışırlar, kümes genellikle sakindir. Ağır cüsseleri nedeniyle civcivleri yanlışlıkla ezerek öldürebilirler.

Black Brahma


Komple siyah tüylere sahip brahma tavuk cinsidir. Brahma tavuklarda sık ve yoğun tüyler bulunur. Sık tüyler horozun tavuğu döllenmesine engel olabilir. Bu durum kuluçkalık yumurtanın boş olmasına sebep vermektedir. Ağır cüsseleri sebebiyle yeni çıkan civcivleri ezerek öldürebilirler.

Uzun paça tüyleri ıslak zemin için sakıncalıdır. Hastalıkların engellenmesi için kuru zemin ve bit ile mücadele bu tür için hayati önem taşımaktadır. Izgara sistemi paça tüylerini kıracağı için altık olarak pirinç çeltiği kullanılması tavsiye edilmektedir.

Black Mottled Brahma


Komple siyah tüylerin uçlarında beyaz detaylar bulunmaktadır. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Brahma tavukları gelişimini ortalama 9 ayda tamamlar. İri yapılarından dolayı bu süre boyunca beslenmeye çok dikkat edilmeli, kemik gelişimini destekleyen besinler ile tavuğun iskelet sisteminin gelişmesine yardımcı olunmalıdır.

Brahma tavuğu, bir dönem Amerika'da etlik cins olarak besleniyor olmasına rağmen uzun süren gelişimi nedeniyle günümüzde sadece süs tavuğu yetiştiricileri tarafından hobi amaçlı yetiştirilmektedir. Broiler adı verilen etlik tavuk cinsleri ortalama 45 günde neredeyse brahma tavuk ağırlığına ulaşmaktadır.

İlgili içerik : Sussex Tavuk Özellikleri ve Çeşitleri

White Brahma


Kırmızı kulak lopları, Kırmızı ibik ve hafif soluk sarı gagaları haricinde White brahma cinsi Tavuk ve horozda aynı olmakla birlikte komple beyaz tüylere sahiptir.Kuyrukları dik ve kısadır. Tüy dizilimi mükemmel yoğunluktadır ve arkadan bakıldığında ters "V" şeklinde görülmektedir.

Brahma Tavuk Sizin için Uygun mu?


Brahma tavuk yetiştirmek istiyorsanız, kendinize şu soruları sormanız gerekebilir:

  • Brahma tavukları için yeterli alanınız var mı? Brahma tavukları çok büyük kuşlardır ve rahat etmeleri için çok yer gerektirirler. Her bir tavuk için en az 1 metrekarelik bir alan sağlamanız gerekir. Ayrıca, tavukların dolaşabileceği, oynayabileceği ve toz banyosu yapabileceği geniş bir dış alan da sunmalısınız.
  • Brahma tavukları için yeterli yem ve suyunuz var mı? Brahma tavukları çok yem yerler ve büyümeleri ve sağlıklı kalmaları için yüksek kaliteli bir yem ve bol miktarda taze suya ihtiyaçları vardır. Her bir tavuk için günde yaklaşık 150 gram yem ve 500 mililitre su hesaplayabilirsiniz. Yem ve su kaplarını temiz ve dolu tutmalısınız.
  • Brahma tavukları için yeterli tüy bakımını yapabilecek misiniz? Brahma tavukları çok tüylüdür ve tüyleri düzenli olarak fırçalamak, kesmek ve temizlemek gerekir. Özellikle bacaklarındaki tüyler, kir, nem, parazit ve yaralanmalara karşı hassastır. Tüy bakımı, tavukların rahat etmesini, hastalıklardan korunmasını ve güzel görünmesini sağlar.
  • Brahma tavukları için uygun bir kümesiniz var mı? Brahma tavukları, soğuk kış havasına dayanıklı olsalar da, sıcak, kuru, havadar ve güvenli bir kümes gerektirirler. Kümesin zemini, talaş, saman veya kuru ot gibi emici bir malzeme ile kaplanmalıdır. Kümesin içinde, tavukların yatabileceği ve yumurtlayabileceği yeterli sayıda yuva kutusu olmalıdır. Kümesin kapısı, geceleyin kapatılmalı ve tavukları yırtıcı hayvanlardan korumalıdır.
  • Brahma tavukları ile ilgilenebilecek zamanınız var mı? Brahma tavukları, sevgi dolu, uysal ve dost canlısı kuşlardır ve insanlarla etkileşime girmeyi severler. Onlarla ilgilenmek, onları beslemek, sulamak, temizlemek, fırçalamak, kontrol etmek ve sevmek için her gün en az bir saat ayırmanız gerekir. Brahma tavukları, sahiplerine bağlanır ve onlardan ilgi ve ilgi beklerler.

Brahma tavukları, büyük, güzel, sakin, dost canlısı ve kışa dayanıklı kuşlardır. Ancak, küçük ve az yumurta verirler, geç olgunlaşırlar, çok yer kaplarlar, çok yem yerler, tüy bakımı gerektirirler ve bazen bacak problemleri yaşayabilirler. Bu nedenle, Brahma tavuklarını yetiştirmeye karar vermeden önce, bu avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Braham tavukğa ait en çok bilinen ve ülkemizde en çok yetiştiriciliği yapılan çeşitlerinden bahsettik. Daha fazlası için lütfen takipte kalın.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url