Ataks Tavuk Gurk Olur mu?

Ataks tavuk gurk olur mu sorusuna kesin cevap olacak detaylı bir makaleyi saltbilgi.com okurları için hazırlamış bulunuyorum. "Kuluçka makinesinden çıkan civciv gurk olur mu" endişesi ülkemizdeki neredeyse tüm hobi kanatlı yetiştiricilerin aklında.

Yerli hibrit ırkımız olan Ataks tavuk gurk olma eğiliminin olmadığını yani 21 gün yumurtaların üzerinde yatarak civciv çıkartmadığına dair bir düşünceye kanaat getirilmiş durumda. Bunun nedenleri ve daha fazlası için lütfen okumaya devam edin.

Ataks Tavuk Gurk Olur mu?

Ataks tavuklar gerekli şartlar karşılandığında kesinlikle gurk olurlar. 21 gün döllü yumurta üzerinden yatan Ataks tavuklar gurk dönemin sonunda çıkım olan civcivlerin yetiştiriciliğinde çok başarılı tavırlar sergilemektedir.

Makineden çıkan civcivlerin yetişkin hale geldiklerinde sürü devamlılığını sürdüremeyeceklerine ve gurk olamayacaklarına dair halk arasında bir algı olmasına rağmen gerekli şartlar karşılandığı taktirde başarılı gurk dönemleri geçire bilirler.

Ataks tavuk, yumurtacı hibritler sınıfındadır ve Plymouth Rock horoz ile Rhode İsland Red tavuk ırkının çiftleşmesinden ortaya çıkan civcivler üzerinden yetiştiriciliği yapılır. Ataks tavukları ilk yumurtlama döneminde yıllık olarak 240 ile 260 yumurta salmaktadır. Bu ırk üzerinde en büyük beklenti, gezen tavuk sektöründe başarılı bir yumurtacı ırk olmasıdır.

Yapılan bir istatistiğe göre ülkemizde bulunan profesyonel ve hobi kümeslerin neredeyse %75'inde Ataks tavuk ırkı bulunmaktadır. Resmi kayıtlara göre yıllık olarak yaklaşık 10 milyon Ataks civcivi üretimi yapılmaktadır. Bu denli bir üretimi doğal yollarla yani gurk altından yapmak mümkün olmadığından dolayı Ataks tavuklarının üretimi kuluçka makineleri ile yapılmaktadır.

Ataks tavuğu ve makineden çıkan tavuk gurk olur mu sorusu bu nedenle aynı anlama geldiğini düşünüyorum.

Ataks Tavuk Nasıl Gurk Olur?

Ataks tavuk gurk olur mu sorusuna cevap verdik, şimdi tavukların kuluçka dönemine girmesini hızlandırmak için uygulamış olduğum bir kaç yöntemden bahsedeceğim.

Makine çıkımı dahi olsa tüm tavuk ırkları içgüdüsel olarak gurk tavuk dönemine girerler buna kuluçka dönemi de denilmektedir ve bunu hızlandırmanın bir kaç yöntemi bulunmaktadır.

  • Tüm tavuk ırkları civcivleri canlı tutabileceği hava sıcaklığında gurk yatarlar. Bu nedenle kış aylarından ziyade ilk bahar ve yaz dönemleri daha uygundur. 
  • Tavukların stres altında olduğu kümeslerde kuluçka eğilimi görülmez. Tavuklar genellikle kümesten uzak yerlerde gurk yatarlar. Stresten uzak ve sakin kümes inşa edin.
  • Çok kalabalık ve horoz sayısı çok kümeslerde kuluçka eğilimi görülmez. Horozlar tavukları çok bunaltır ve stres ortamı oluşur.
  • Çok sıcak havalarda, kanatlı hayvanlar solunum rahatsızlığı, yeterli beslenememe ve bundan kaynaklı hastalıklardan dolayı kuluçka dönemine giremez. Çok sıcak dönemlerde kümesi serin tutun.
  • Kümesinizde refah seviyesini yükseltecek adımlar attın ve ataks tavukların gurk olarak kuluçka dönemine girdiğini gözlemleyeceksiniz.

Ataks tavuk gurk olur mu ve makineden çıkan tavuklar gurk olur mu sorusuna detaylı şekilde cevap verdiğim makalenin sonuna geldik. Daha fazlası için saltbilgi.com'u takipte kalın ve yorum yazarak destek olun.

Önceki Gönderi Sonraki Gönderi
Yorum yok
Yorum Yaz
comment url